Nakon što su zastupnici SDA pokušali opstruirati glasanje za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnici su ipak izabarali rukovdstvo. Time su izabrani Denis Zvizdić, Marinko Čavara i Nebojša Radmanović novi su članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH.

Denis Zvizdić iz Naroda i pravde izabran je za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Paralmentarne skupštine BiH.

Glasao je 41 zastupnik. Od toga 26 je bilo za, 216 protiv dok je 1 bio suzdržan.

Potom su zastupnici glasali za prvog zamjenika, a to je Marinko Čavara. Čavara je izglasan sa 26 glasova za, protiv 18. Nije bilo uzdržanih.

Izabran je i treći član kolegija, a to je bio Nebojša Radmanović.

Podsjetimo, prije predlaganja kandidata za ove pozicije, privremeni predsjedavajući Nebojša Radmanović (SNSD) je podsjetio na odredbe Poslovnika Predstavničkog doma. Koje preciziraju da Dom među članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda. Koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

 

Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Radmanović je kazao da je na dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) iz srpskog naroda, a na dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara trenutno je Zoran Tegeltija (SNSD).

“U dogovorima zaključili smo da dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma sada treba da obavlja kandidat iz bošnjačkog naroda. Da prvi zamjenik treba da bude kandidat iz hrvatskog naroda, a drugi zamjenik predsjedavajućeg kandidat iz srpskog naroda”, kazao je Radmanović.

Izvor: raport.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime