RIZIČNA NABAVKA: Direktor Fonda se počastio vozilima od 250.000 KM

Prema riječima Slobodana Golubovića, urednika portala Pratimo tendere, tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. 

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (Fond) u ovoj godini kupio je dva automobila a za ovaj luksuz su izdvojili 205.000 KM budžetskog novca.

Tenderi za nabavku vozila su raspisani u dva navrata. Prvi, u martu ove godine, drugi u julu. U prvom slučaju, posao vrijedan 102. 555 KM, bez PDV-a. Dvije ponude su stigle, a jedna je bila prihvatljiva i to ona koju je dala firma sa sjedištem u Sarajevu, MAXX AUTO DOO, stoji u Obaviještenju o dodjeli Ugovora.

Pobjeda na tenderima

Druga ponuda za tender raspisan u julu, čija je vrijednost 102.564 KM bez PDV-a, stigla je samo od jedne firme koja je i dobila posao – “M.R.M.” EXPORT-IMPORT D.O.O. iz Ljubuškog. Ova firma, koja je dala ponudu 102. 500 KM, često pobjeđuje na tenderima institucija na svim nivoima. Naime, prodala je vozila i Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH, zatim JP Autoceste FBIH d.o.o. Mostar, Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, MUP-u ZHŽ, SIPA-i…

U analizi portala Pratimo tendere ova nabavka ocijenjena je rizičnom i to iz četiri razloga.

Postupak se ne provodi u periodu koji je predviđen planskim dokumentima, zatim je naknadno uvršten u planske dokumente, a u postupku je dostavljena samo jedna ponuda.

Prema riječima Slobodana Golubovića, urednika portala Pratimo tendere, tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. 

– U tehničkim specifikacijama je jasno vidljivo da ciljaju na određeni model vozila kao što su dimenzije i druge karakteristike, pojašnjava Golubović za InfoRadar.

Primjera radi, tražilo se vozilo sa minimalno 140 kW, čija dužina mora biti minimalno 4500 milimetara, a širina 1830 milimetara. Zapremina prtljažnika, prema specifikaciji, mora biti maksimalno 660 litara, a vozilo mora imati ozvučenje sa minimalno 10 zvučnika, senzore za kišu ali i stakleni panorama krovni prozor.

U specifikaciji je navedeno i to gdje stakla treba da budu zatamnjena

Treba podsjetiti na to da su aktivnosti, koje su prethodnih godina, obavljane u Fondu predmet nekoliko istraga, a raspodjela milionskih sredstava bila je tema više istraživačkih medijskih tekstova ali i istražnih organa.

Ahmet Baljić Foto: Fena

Prema pisanju Žurnala (u martu 2023.) postoje sumnje u regularnost procedure imenovanja prvog čovjeka Fonda, Ahmeta Baljića. Upravni odbor koji ga je 2015. godine, prvi put, imenovao na mjesto direktora našao se pod istragom sarajevskog Tužilaštva. Njegovo imenovanje, po drugi put, ponovo je problematizirano.

Federalni revizori su Fondu, u svom Izvještaju koji je objavljen prije par dana, dali mišljenje sa rezervom na usklađenosti sa zakonskim propisima. 

Izmjene i dopune

– Fond je 28. decembra 2022. donio Plan javnih nabavki za 2023. godinu kojim su definisane robe, usluge i radovi koji će biti predmet nabavke u 2023. godini. Tokom godine
izvršeno je šest izmjena i dopuna Plana nabavki kojima je izvršena ispravka za pet postupaka u djelu procijenjene vrijednosti i datuma pokretanja, dok je istovremeno dodato šest postupaka, konstatovali su revizori.

Foto: Ured za reviziju FBiH

Smatraju da u navedenom periodu Fond nije blagovremeno pokretao postupke javnih nabavki budući da je u septembru pokrenuo otvorene postupke, nakon kojih je zaključio ugovore o javnim nabavkama čija realizacija će biti u idućoj fiskalnoj godini, za koju nije imao odobren finansijski plan, što znači da nisu osigurana finansijska sredstva za realizaciju dijela zaključenih ugovora.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI