AFERA SNIMAK: Osim Gordane Tadić, do kraja godine smjene Mehmedagića i Debeveca?

Sam Osman Mehmedagić Osmica, koji je neokrznut prošao mnoge afere, našao se u gotovo bezizlaznoj poziciji. Javno je priznao da je privatno špijunirao, uhodio, krio kriminalce, itd. Toga je svjestan i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je do sada uspijevao Osmicu zadržati na čelu ove iznimno značajne državne službe

Nakon što je u javnost procurila afera Snimak, koja teško kompromitira direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića Osmicu, ali i glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić (koja je već pred konačnom smjenom), do kraja godine Mehmedagić bi trebao da napusti poziciju direktora OSA-e, potvrđeno je Inforadaru iz više izvora.

Saznajemo da bi, ukoliko se nešto drastično ne promijeni, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH istovremeno trebalo da smijeni i Gordanu Tadić, ali u istom paketu i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Ove smjene bi, prema informacijama koje smo dobili iz izvora međunarodne zajednice, trebalo da budu vrlo jasna poruka i njihovim političkim pokroviteljima, budući da je Tadić pod direktnom kontrolom Čović-Dodik koalicije (HDZ-SNSD), a Debevec pod kontrolom SDA.

HITNI SASTANAK NA VRHU U CENTRALI SDA

Sve što se događa unazad desetak dana najavljuje ovu mogućnost. Naime, u utorak ujutro oko 10 sati američki ambasador u BiH Eric Nelson posjetio je jedinog člana Predsjedništva BiH koji je u to vrijeme bio u Sarajevu i zgradi kolektivnog šefa države – Šefika Džaferovića. Detalji posjete nisu poznati javnosti, a za razlog posjete na Twittet nalogu Ambasade SAD u BiH je napisano:

„Ambasador Nelson sastao se s članom Predsjedništva Džaferovićem kako bi potvrdio nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i postizanje zajedničkih ciljeva za BiH: prosperitet, jaču vladavinu prava i ravnopravniji, transparentniji izborni sistem u skladu s EU standardima. Ovi ciljevi su nadohvat ruke, ali čelnici BiH moraju pokazati hrabrost i vodstvo za postizanje konsenzusa i popravljanje međusobnog povjerenja kako bi ih postigli“.

Ranije su, po medijskom objavljivanju kompromitirajućih audiosnimaka razgovora Osmana Mehmedagića i Gordane Tadić, iz ambasade rekli da je to „problem domaćih institucija i nositelja javnih finkcija koji su odgovorni za vladavinu prava i korupciju“.

U 14 sati istoga dana, u Centrali SDA sazvan je sastanak samog vrha stranke. Jedna od tema je, prema pouzdanim saaznanjima Inforadara, bila i afera Osmica, odnosno Snimak. Sastanku, koji se odužio do kasno u noć, prisustvovala je i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, veoma važna osoba za budućnost Mehmedagića, kao što je Mehmedagić bio važan za karijeru njenog sina Alija kojeg je kao uposlenika OSA-e poslao „na rad“ u bh. ambasadu u Kataru.

Sama Turković istovremeno je član izvršnog tijela Vijeća ministara, koje osim nje čine i predsjedavajući Zoran Tegeltija te drugi potpredsjednik Vjekoslav Bevanda, sa mandatom da smijene direktora OSA BiH, o čemu odluka mora da bude jednoglasna.

O ovom slučaju sjednicu je najavio i Nermin Nikšić, predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom OSA-e, čiji su članovi, između ostalih, i čelnici SDA Asim Sarajlić i Safet Softić. Međutim, Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e tek je savjetodavno tijelo. U toj Komisiji raspravljaju, daju mišljenja i istražuju – ali ne smjenjuju.

Foto: Članovi komisije

Ono što je notorna činjenica jeste da je nakon objavljenog audiosnimka Osman Mehmedagić, koji je neokrznut prošao mnoge afere, sada našao u gotovo bezizlaznoj poziciji. Javno je priznao da je privatno špijunirao, uhodio, krio kriminalce, itd. Toga je svjestan i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je do sada uspijevao Osmicu zadržati na čelu ove iznimno značajne državne službe uprkos svim aferama, pa je, u ovom trenutku, Osmici najbliža „penzija“. Tim prije jer je Mehmedagić imenovan na ovu funkciju još u novembru 2015. godine (dakle prije skoro šest godina) na mandat od četiri godine te je u međuvremenu stekao „pravo“ na penzionisanje.

Mehmedagić je, po zakonu, u penziju morao još prije skoro dvije godine, i to bez uračunatog radnog staža. Ova činjenica je olakšavajuća za samog Izetbegovića koji je nesumnjivo izložen sve većim međunarodnim pritiscima, ali istovremeno i veliki problem zbog njegovog nedostatka povjerenja u bilo koju drugu osobu koja bi aktuelnog direktora OSA-e mogla zamijeniti (iako sama zamjena nije tako jednostavan proces), a samim tim i „pokrivati“ silne afere u koje su umiješani pojedinci iz SDA, odnosno „štititi“ i pokrivati njegovu suprugu, direktoricu UKCS-a Sebija Izetbegović, od najavljenih istraga.

POD PRITISKOM I PREDSJEDNIK VSTV BiH

Kada je pak riječ o sudbini Goraden Tadić, podsjećamo da je drugostepena disciplinska komisija posljednju sjednicu održala prošlog četvrtka. Javnost još uvijek čeka ishod odluke u predmetu u kojem je Tadić smijenjena u prvostepenom postupku. Drugostepena disciplinska komisija, kako je utvrđeno Poslovnikom VSTV-a, ima 15 dana roka za objavu.

Postupak protiv Tadić, nakon što je mjesec prije podnesena krivična prijava protiv nje, počeo je u maju. Prijavljena je za nemar u vršenju službenih dužnosti, za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a, propuštanje da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, neprimjenjivanje odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, izostanka da osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, i dr. Tadićeva ima pravo žalbe na Odluku, a konačna smjena bi se desila na sjednici VSTV-a na kojoj svih 15 članova glasaju.

Sam predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, ukoliko želi zaustaviti urušavanje i korupciju unutar državnog pravosuđa, uz Tadićevu će morati isposlovati i smjenu predsjednika Suda BiH i tako konačno stvoriti pretpostavke za uspostavljanje profesionalnih standarda u ovim institucijama.

Očekivani rezultati glasanja u oba slučaja, ali sa različitim rasporedom ruku, bili bi 8:7.

U prilog ovome, odnosno činjenici da je i Lagumdžija izložen pritiscima, idu i medijski napisi o sastanku njega i Mehmedagića koji se desio ove godine. Mehmedagić je i na ovaj način pokušao uticati na pravosuđe i neke istrage protiv njega, kao što to nesumnivo čini i preko predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, s kojim je krajem decembra prošle godine snimljen kako zajedno ulazi u „misteriozni stan“ u Ulici branilaca Sarajeva. Lagumdžija je, za razliku od Gordane Tadić, bio upozoren da se ne smije sastajati sa direktorom OSA-e, dok Debevec, po svemu sudeći, nije ni mario za moguću kompromitaciju te vrste.

Foto: Osmen Mehmedagić i Ranko Debevec snimljeni kako ulaze u “misteriozni” stan u Branilaca Sarajeva

Danas je pravosuđe zbog svega nesumnjivo u najozbiljnjijoj krizi od njegove „reforme“. Svi skupa, uključujući višestruko kompromitiranog direktora OSA BiH, odgovorni su za nagomilanu korupciju i kriminal, skrivene predmete o počinjenim ratnim zločinima, odgovorni su i za hapšenje bh. građana od strane režima u Beogradu, koje zbog unutrašnjih političkih sukoba u BiH i urušavanja institucija pravosuđa nema ko da zaštiti.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI