Akcija SIPA-e u više bh. gradova zbog lažnih diploma: Izdat nalog za hapšenje više osoba?

Pod nadzorom tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, vrše pretrese i privođenja osumnjičenih u više gradova u BiH, Goraždu, Sarajevu, Zenici, i Travniku.

 Akcijom je obuhvaćeno više fizičkih i pravnih osoba, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u BiH, a odnose se na kaznena djela nezakonitog izdavanja univerzitetskih diploma, pranje novca i druga kaznena djela. U okviru predmeta istražuje se povezanost osumnjičenih sa pravnim i fizičkim osobama u inozemstvu. Nakon što se aktivnosti provedu, javnosti ćemo biti u mogućnosti dati više informacija, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nezvanično, inspektori SIPA-e akciju provode zbog prijava o načinu funkcionisanja Internacionalnog univerziteta u Goraždu i izdavanja diploma. Izdate su naredbe za hapšenje sedam osoba koje su povezane sa izdavanjem lažnih diploma koje su korištene na području Evropske unije.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI