ALMEDIN ŠIŠIĆ: Respiratori, vakcine i ratni zločini

Od ovih koji kradu a ne vole vlastitu državu u kojoj uživaju u luksuzu to i očekujem, pa sam još davno raskrstio s tim i napravio front prema njima, međutim, od ovih koji kradu a ko biva vole državu to ne očekujem, pa me s tim u vezi njihova krađa skuplje košta

Upitao me neki dan prijatelj do čijeg mišljenja držim, čovjek inžinjer, iz potpuno druge društvene sfere, kako to da ja i moji istomišljenici o svim ili većini bh. političara mislimo „u pet deka“.

Razumije on i jasno mu je da su nas od rata naovamo, u proteklih 25 godina, različite ideološko-nacionalne političke grupe i individue dovele u situaciju u kojoj smo sada – a sada smo po svim relevantim pokazateljima među zadnjim društvima u Evropi po blagostanju i društvenom standardu, a među prvim po korupciji – no ipak veli da li možemo različito gledati na one koji kradu, a kao vole ovu državu, od onih koji kradu, a ne vole je?

A ja mu velim da je to naprosto nemoguće, jer od ovih koji kradu a ne vole vlastitu državu u kojoj uživaju u luksuzu to nekako i očekujem, pa sam još davno raskrstio s tim i napravio front prema njima, međutim, od ovih koji kradu a ko biva vole državu to ne očekujem, pa me s tim u vezi njihova krađa skuplje košta, jer ako im se prepustim do kraja upropastiće i život moje djece nakon što su već davno upropastili moj.

Sjedili smo tako i razgovarali, i onda sam pokušao da mu sve to plastično dočaram. Rekoh mu da ako od političkih faktora u RS, gdje ne postoji opozicija i alternativa jer su svi nacionalisti, desničari i populisti (s izuzetkom Pokreta pravde koji je zbog svoje iskrene politike i završio ispod cenzusa), već mogu da očekujem glorificiranje ratnih zločinaca i odsudnu odbranu nakaradnih odluka donesenih u Narodnoj skupštini RS, moram li onda očekivati od svojih „patriota“ da također brane osobe osuđene za ratne zločine, da me kradu 25 godina, da nas pokradu na respiratorima ili ostave na nemolist pandemiji da se bez vakcina, kao jedino društvo u Evropi, snalazimo kud koji?!

A sve se to evo dvije i po decenije dešava, dok nam životi prolaze a godine odlaze.

S tim u vezi:

Bosna i Hercegovina je jedina država u svijetu čiji su političari izvršili zločin nad vlastitim narodom, kupujući usred pandemije nefunkcionalne respiratore i fantomske pokretne bolnice samo zato da bi se pojedinci „ugradili“.

Bosna i Hercegovina je jedina država u svijetu čiji vodeći političari glorificiraju i odsudno brane ratne zločince i takve politike proizašle iz vlastitih redova.

Bosna i Hercegovina je jedina država sa NULA vakcinisanih a trećom najvećom stopom smrtnosti od korona virusa.

Bosna i Hercegovina je jedina država čije pravosuđe ekspresno procesuira novinare koji razotkrivaju kriminal i korupciju.

Bosna i Hercegovina je jedina država u kojoj gradonačelnik sa srednjom školom vrši reviziju fakultetskih diploma svojih uposlenika.

Bosna i Hercegovina je jedina država čiji predsjednik javno raspiruje šovinizam i ksenofobiju a da strukture pravne države i ne trepnu.

Bosna i Hecegovina je jedina država u kojoj te za namarak drva pošalju u zatvor, a za krađu miliona nagrade.

Bosna i Hercegovina je jedina država u kojoj je poželjno biti što nekompetentniji da bi upravljao obrazovanim i kompetentnim.

Bosna i Hercegovina je jedina država u kojoj je poželjno nalaziti izmišljene izdajnike da bi te uhljebili na neko savjetničko mjesto.

Bosna i Hercegovina je jedina država u kojoj debelo oporezuju crkavice građana da bi skorojevićka politička elita mogla da uživa u luksuzu.

Bosna i Hercegovina je jedina država u kojoj profili “Mejra nadogradnja noktiju” i “Rasema veš mašine druga ruka” vrlo uspješno kreiraju antivakserki narativ i priče o zemlji kao ravnoj ploči.

Bosna i Hercegovina je jedina država u kojoj i 25 godina od rata prolaze ratne priče polupismenih desničara dok Ruanda osvaja svemir.

Bosna i Hercegovina je država čije građane ništa na kugli zemaljskoj ne može da natjera na prosteste.

Stoga da bi Bosna i Hercegovina kao jedna od najljepših zemalja napokon postala i država u kojoj se rad vrednuje, građani poštuju, a kriminalci završavaju u zatvoru, njeno se društvo napokon i odsudno mora obračunati sa političko-tajkunskim strukturama koje su nas dovele na samo dno ispod kojeg više ne postoji nikakav prostor niti slobodan pad.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI