ALMEDIN ŠIŠIĆ: Umjesto rata, ili deset javnih pitanja Dodiku, Čoviću, Bakiru, Komšiću, Schmidtu, Sattleru…

Budući da je Milorad Dodik otvoreno pokrenuo proces secesije, a u čemu mu nedostatkom političke inteligencije i nekompetencijama svesrdno pomažu političari iz Sarajeva i Federacije, dužan sam im postaviti, svakom ponaosob a nekima i kolektivno, tek po jedno pitanje

Radim ovo ne zato što imam privilegiju obraćanja kao medijski radnik, već zato što osjećam tu vrstu odgovornosti kao otac četvero djece, iznimno zabrinut za njihovu budućnost i perspektivu u zemlji koju su nam oteli oni, politički kriminalci, zemlji u kojoj su čitave generacije protračile najbolje godine vlastitih života u strahu i vječitom iščekivanu, zemlju u kojoj već 25 godina vlada poratno stanje i koja je – a što nam najavljuju zauzimajući pozicije za naredne izbore – na ivici novog rata.

Budući da je član Predsjedništva BiH i vlasnik svih procesa i titula u RS Milorad Dodik otvoreno pokrenuo proces secesije, a u čemu mu svojom zbunjenošću, nedostatkom političke inteligencije i nekompetencijama svesrdno pomažu političari iz Sarajeva i Federacije koji vole za sebe reći da su se „održavotvorili kao probosanci“, dužan sam im postaviti, svakom ponaosob a nekima i kolektivno, tek po jedno pitanje na koje bosanskohercegovačka javnost očekuje odgovore.

  1. MILORADE DODIČE

Kada ćete narodu kazati istinu da uništavanje njihovih života i konstantno držanje ratne tenzije i neizvjesnosti nije ništa drugo do samo i isključivo zaštita vašeg bogatstva i poslova u koje ste uveliko uključili i vašu djecu? Je li vas imalo stid, Milorade Dodiče, što brutalno lažete vlastiti narod i kradete mu budućnost, pogotovo što nikada ne biste riskirali ratna dejstva u kojima bi vaše bogatstvo, vaše nekretnine, fabrike, firme i poslovni prostori, otišli na pladanj i bili razoreni?

  1. DRAGANE ČOVIĆU

Kada ćete prestati lagati i obmanjivati bosanskohercegovačke građane pričama o majorizaciji i ugroženosti (HDZ) Hrvata istovremeno dok gomilate vlastito bogatstvo i poslove a vaši saradnici godinama drže sve finansijske poluge u Federaciji i državi (ovaj put nećemo o crnim fondovima od kladionica i državnih carina); da li ste svjesni da ćete zbog s Dodikom dogovorene blokade i rušenja institucija države u kojoj živite u luskuzu dok je pljačkate i razarate zajedno sa saradnicima prije ili kasnije krivično odgovarati?

  1. BAKIRE IZETBEGOVIĆU

Da li kao samoproglašeni bošnjački lider i predsjednik stranke koja svojata sve, od odbrambeno-oslobodilačkog rata do utjelovljenja državnih politika, namjeravate poduzeti konkretne korake i hitnu diplomatsku ofanzivu u SAD, EU i NATO, ili ćete i dalje preko svojih novinara i botova dodatno radikalizirati situaciju i spremati se verbalno „na rat“ te time dokazati da vama ovakvo stanje odgovara jer samo tako možete računati na pobjedu na izborima 2022. godine?

  1. ŽELJKO KOMŠIĆU

Da li kao vječiti sudionik izvršne vlasti i u jednom mandatu zakonodavne (kada se kao poslanik u Parlamentu BiH niti jednom za četiri godine niste javili za riječ), te kao neko ko godinama zamajava građane ispraznim „patriotskim“ pričama, namjeravate poduzeti konkretne korake i hitnu diplomatsku ofanzivu u SAD, EAU i NATO, ili ćete i dalje preko svojih novinara, botova i niza uhljebljenih savjetnika dodatno radikalizirati situaciju i spremati se varbalno „na rat“, što upućuje da vama ovakvo stanje odgovara jer samo tako možete računati na još jedan mandat u Predsjedništvu na izborima 2022. godine?

  1. ŠEFIČE DŽAFEROVIĆU

Kada ćete i zašto nećete prestati glumiti fikus u Predsjedništvu i “Bakirovog malog s palube“, jer tako stvarate ogorčenje i jed kod bh. građana koji od vas očekuju mnogo više od te uloge ili od otužnog javnog sastačenja s generalima u penziji, čime dodatno radikalizirate atmosferu straha i građanima prenosite indikativne poruke?

  1. MIRKO ŠAROVIĆU, BRANISLAVE BORENOVIĆU

Kako i na koji način kao lideri opozicije u RS bh. građanima namjeravate dokazati da niste samo deklarativno, a i dekorativno protiv „Dodikove avanture“, odnosno, zašto ne poduzmete konkretne institucionalne ali i vaninstitucionalne „antiratne“ korake kao lideri stranaka koji kontroliraju dio policijsko-obavještanog aparata u RS, ali i koji su na izborima 2018. i 2020. dobili gotovo jednaku podršku glasača kao SNSD?

  1. CHRISTIANE SCHMIDTE

Šta kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH namjeravate poduzeti protiv Dodika i političkih saradnika koji su DIREKTNO UGROZILI i moguće srušili Dejtonski sporazum čijeg ste provođenja vi garant; kada ćete – i zašto nećete donijeti odluke koje van snage stavljaju posljednje zaključke NSRS o početku prijenosa nadležnosti sa RS na BiH?

  1. GLAVNI DRŽAVNI TUŽIOČE KAJGANIĆU

Šta i na koji način namjeravate poduzeti protiv Milorada Dodika koji ruši ustavni poredak zemlje i izvodi tihi državni udar, odnosno, da li ćete podnijeti ostavku zbog nečinjenja ako ne budete htjeli, ili ne budete smjeli, reagirati u skladu s vašim ovlastima i mandatom?

  1. JOHHANE SATTLERU

Koja je vaša uloga u BiH i u čemu se ona sastoji, budući da je vaš rad poptuno nevidljiv za građane Bosne i Hercegovine? Kakvu konkretnu korist od vašeg rada i mandata imaju građani i Bosna i Hercegovina u cjelini?

  1. DOPUNSKO PITANJE IZETBEGOVIĆU

Kada ćete – i zašto ne smijete – preuzeti odgovornost zbog prepuštanja gotovo svih poluga izvršne i zakonodavne vlasti Dodiku i Čoviću, između ostalog mehanizma kontrole odlučivanja u Domu naroda Parlamenta BiH, prepuštanja Vijeće ministara, državnih carina, Tužilaštva BiH, SIPA-e, veliki dio toga kako biste osigurali drugi uzastupni mandat na čelu KCUS-u za vašu suprugu i zadržali privatnog SDA obavještajca Osmana Mehmedagića; kada ćete se maknuti ovom narodu s grbače zato što ste Vi veliki dio uzroka za Dodika ovakvog kakav je danas jer ste mu SVE PREPUSTILI!

 

Srdačno,

Almedin Šišić

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI