Ambasada SAD-a: Neki političari nastavljaju plašiti građane BiH

Neki političari nastavljaju da koriste izmišljenu priču o tzv. “NATO vježbi” kako bi plašili građane BiH, usprkos našim kontinuiranim naporima da osiguramo tačne i pravovremene informacije o vježbi, saopćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Ambasada SAD odlučno odbacuje sve špekulacije i tvrdnje o ovoj vježbi.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Kao što smo u više navrata istakli, u sklopu kontinuirane, uske saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti sigurnosti, Ured za saradnju u oblasti odbrane (ODC) Ambasade SAD i Maryland National Guard (Nacionalna garda Države Maryland) trenutno rade sa Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH kako bi za Predsjedništvo BiH pripremili preporuku za odobrenje bilateralne vježbe Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati 2019. godine.

Ukoliko se postigne dogovor, ova aktivnost biće veoma slična prethodnim vježbama koje su provedene širom BiH i regije u sklopu Programa državnog partnerstva (State Partnership Program) u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranijuma niti borbene municije. Tokom vježbi ove vrste koristi se municija namijenjena za obuku koja nije štetna za okolinu.

Kao i uvijek kada su ovakve vježbe u pitanju, usko sarađujemo s relevantnim institucijama kako bismo definisali detalje aktivnosti, što uključuje i ovosedmične sastanke između oficira iz Ureda za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD, Nacionalne garde Maryland i njihovih kolega iz BiH.

Ova aktivnost dio je dugogodišnje saradnje između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Maryland i Oružanih snaga BiH koje je bilo izuzetno korisno i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina postojanja”, stoji u saopćenju.

Izvor: Radiosarajevo

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI