FOTO: ARMIN DURGUT / PIXSELL / DEJAN RAKITA / PIXSELL

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se o usvajanju neustavnog zakona o imovini u Narodnoj skupštini RS.

Sinoć je Narodna skupština RS usvojila zakon kojim prisvaja državnu imovinu. Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik jutros je kazao da o tome više neće biti rasprave.

– Ustav BiH i relevantne odluke Ustavnog suda BiH su jasni: Bosna i Hercegovina je titular državne imovine i nadležnost za njeno uređenje spada u isključivu odgovornost institucija na državnom nivou.

Donošenjem još jednog Zakona o nepokretnostima ne mijenjaju se osnovne pravne činjenice. Član III(3) Ustava BiH također je jasan:

Republika Srpska mora “u potpunosti poštovati” Ustav i odluke institucija Bosne i Hercegovine. Uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH, sviđale se to vlastima RS ili ne – poručeno je iz Američke ambasade.

Oni su istakli da ovo ugrožava i ekonomski razvoj RS.

– Sklonost izabranih lidera prema neproduktivnoj politici učinka umjesto da se upuštaju u pregovore u dobroj vjeri za rješavanje ovog pitanja dolazi po cijenu ekonomskog razvoja, što bi koristilo građanima ove zemlje. Uključujući i one koji žive u RS – naveli su iz Ambasade SAD.

Izvor: avaz.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime