SVE ZA NOVI MANDAT: Guverner CBBIH Senad Softić novi u nizu preletača iz SDA u NiP

Koliko je Softić siguran da će dobiti novi šestogodišnji mandat govori i informacija, potvrđena Inforadaru, da je u potpunosti renovirao svoj kabinet, ali se u međuvremenu i distancirao od kadrova bliskih SDA

Guverner Centralne banke (CB) BiH Senad Softić, iako je u godini tehničkog mandata na funkciji na koju ga je još u avgustu 2015. godine postavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, jedan je od desetina zvaničnika koji okreću leđa ovoj partiji kako ne bi ostali bez funkcije, pa se Softić tako posljednjih nekoliko mjeseci u potpunosti približio Narodu i pravdi (NiP) Elmedina Konakovića, saznaje Inforadar.

Jedini i isključivi motiv za ovakav Softićev potez jeste osiguranje još jednog šestogodišnjeg mandata na čelu CBBiH.

SPORAN LEGITIMITET UO

Koliko je Softić siguran u to govori i informacija, potvrđena Inforadaru, da je u potpunosti renovirao svoj kabinet, ali se u međuvremenu i distancirao od kadrova bliskih SDA. Donedavno, jedan od najodanijih Softićevih kadrova, Edis Kovačević, preko noći je postao nepoželjan u kabinetu budući je Kovačevićev otac (Ševal) veliki i poznati simpatizer SDA.

Podsjećamo da je Upravni odbor Centralne banke na sjednici 10. avgusta 2021. dao odobrenje i za imenovanje tadašnjeg Softićevog favorita Edisa Kovačevića na poziciju zamjenika glavnog internog revizora na period od četiri godine.

Tog dana, članovima UO ali i guverneru su isticali mandati, pa je iz kabineta tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića saopšteno da je dan prije, 9. avgusta, održana telefonska sjednica Predsjedništva te da su on i član Predsjedništva iz reda Bošnjaka Šefik Džaferovićglasali za imenovanje novog-starog sastava Upravnog odbora, a da je treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bio protiv.

Odmah sutradan (10. avgusta), iz kabineta Milorada Dodika demantovali su da je prethodnu noć uopće održana telefonska sjednica Predsjedništva o imenovanju UO Centralne banke BiH kojem je isticao šestogodišnji mandat.

Podsjećamo, Zakon o Centralnoj banci BiH ne predviđa ni tehnički ni v.d. mandat, već je potrebno da se imenuje novi Upravni odbor. S tim u vezi biće svakako interesantno sačekati prve naredne poteze nove vlasti, ali i vidjeti da li će od aktuelnog guvernera biti zatražena retrospektiva mandata od 2015. godine do danas.

Naši izvori navode da se Softić približio s dvije strane NIP-u: predsjedniku Dini Konakoviću, ali i krugu oko zamjenika predsjednika stranke Denisa Zvizdića. Konaković je, inače, kum najbližoj Softićevoj saradnici, viceguvernerki Ernadini Bajrović, dok je bliskost sa Zvizdićem izgrađena u vrijeme Zvizdićevog predsjedavanja Vijećem ministara, ali i kroz interese izgradnje parka Hastahana čija sudbina nije zapečaćena, već je samo stavljena ispod tepiha zbog opravdane reakcije građana, o čemu ćemo drugom prilikom.

Foto: Softić i Zvizdić 2017. u Vašingtonu na sastanku Svjetske banke i MMF-a

Kao što je poznato, Centralna banka BiH je do sada, bez dozvole za građenje, uplatila 4,7 miliona KM Općini Centar za zemljište u Hastahani. Prema našim saznanjima, taj novac je odmah potrošen kroz budžet Općine. Centralna banka žalila se Ministarstvu privrede i prostornog uredjenja jer je gradnja Hastahane privremeno zaustavljena, međutim prije mjesec žalba je odbijena.

Osim Hastahane, koja je puno obećavala za Stranku koja ga je postavila, uposlenici Centralne banke tvrde da su im smanjene plate dok je Softić vlastitu uvećao na 8.025 KM te tako postao najplaćenija osoba u javnom sektoru BiH, što je i javno objelodanjeno u državnom Parlamentu. Ovdje nije uračunata naknada za članstvo u UO Agencije za osiguranje depozita BiH i rad na Ekonomskom fakultetu UNSA.

JE LI LAGUMDŽIJA NOVI AMBASADOR    

Softićevih preko sedam godina mandata, ostaće upamćeno i po tome da je za to vrijeme svega po dva puta obišao filijale u Mostaru i na Palama.

No, nije samo vruće i u NIP-u i SDA. Neposredno poslije izbora, objavili smo neka imena budućih ambasadora koje će u januaru (moguće i već naredne sedmice) imenovati članovi Predsjedništva BiH.

Najinteresantnije je u kabinetu bošnjačkog člana Denisa Bećirovića. Kako saznajemo, u kabinet svakodnevno stižu biografije uposlenika Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH, ali i drugih političara i diplomata, koji nude svoje usluge za buduće ambasadorske pozicije.

Ono što smo već najavili, a što je sve izvjesnije (mada ne i zvanično) jeste kako Bećirović ozbiljno namjerava da na mjesto ambasadora BiH pri UN-u u New Yorku, umjesto dosadašnjeg ambasadora Svena Alkalaja, postavi svog bivšeg stranačkog šefa Zlatka Lagumdžiju, čije su perjanice iz političkog pokreta zeleni na proteklim izborima doživjele katastrofalan poraz.

Foto: Zlatko Lagumdžija

Bećirović, uprkos negodovanjima iz SDP-a, sve je odlučniji u svojoj namjeri, no svakako je moguć i obrat jer je novi bošnjački član Predsjedništva izložen političkim pritiscima.

U međuvremenu, on je već napravio prve personalne promjene u kabinetu. Izvori bliski kabinetu tvrde da neće biti jedine.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI