Više desetina građana Banjaluke okupilo se danas ispred Gradske uprave kako bi izrazili nezadovoljstvo posljednjim nizom mjera koje je 25. oktobra donio Štab za vanredne situacije Republike Srpske.

„Ja želim da moje dijete ide u školu, ona ima na to pravo, ima pravo da se normalno školuje da bude sa drugarima. Ne želim da nosi masku u školu, jer mi je nevjerovatno da je škola jedino mjesto gdje se djeca mogu zaraziti korona virusom“, kazala je za naš portal Nikolina Kljajić, majka sedmogodišnje djevojčice.

Prema njenim riječima, odluka za prelazak na online nastavu je donijeta preko noći i većina roditelja, ali i nastavnika, ju je nespremno dočekala.

Foto: Nikolina Kljajić (desno na slici)

„Niko nas nije pitao ko će brinuti o djeci, pomagati im u praćenju nastave, pisanju zadaća“, izjavila je Kljajić.

Dodala je da se ona i suprug ponašaju racionalno i odgovorno, ali i naglasila da joj suprug radi u zdravstvu, ona u tržnom centru, i da se pita da li svoje dijete i sebe mogu potpuno zaštititi od zaraze.

Osim nekoliko desetaka okupljenih roditelja koji su zahtijevali da se njihova djeca vrate u školske klupe, na protestima su se okupili i neki od ugostiteljskih radnika i muzičara. Oni su izrazili nezadovoljstvo zbog skraćenja radnog vremena kafića i restorana i naveli da je, uz već postojeće mjere u cilju sprječavanja širenja pandemije, pitanje koliko će dugo moći nastaviti s radom.

Željko Tatić, jedan od banjalučkih ugostitelja, upozorio je na niz problema s kojima se od izbijanja pandemije COVID-19 susreće ova grana. Kazao je da ništa bolja situacija nije ni u realnom sektoru.

Željko Tatić: Ugistitelji zahtijevaju da nam se omogući da radimo normalno

„Ne može se dozvoliti da se u realnom sektoru isplaćuje minimalna plata od 520 KM, a da istovremeno političari primaju punu. Funkcioneri u Gradu Banjaluci imaju savjetnike, vozače, a mi se moramo snalaziti iz dana u dan“, naglasio je Tatić. Naveo je da sektor ugostiteljstva zahtjeva da mu se omogući da rade normalno.

Kaže da i on podržava roditelje koji zahtijevaju da se djeca vrate u škole na redovnu nastavu.

„Većina roditelja ovih dana mora ostati kod kuće, da čuva djecu i niko ih ne pita kako će to dogovoriti s poslodavcima“, zaključio je Tatić.

Stanko Đurić, muzičar Euro benda, upitao je zašto se i muzičarima ne omogući da rade u okviru radnog vremena ugostiteljskih objekata, ističući da su muzičari ostali bez ikakvih prihoda.

Stanko Đurić: I mi muzičari moramo da hranimo djecu

„Stižu i nama računi, ljudi moraju hraniti djecu, pa i mi moramo živjeti“, istakao je vidno ogorčen Đurić.

Nezadovoljni građani smatraju da se novi talas zaraze počeo širiti početkom izborne kampanje, odnosno na velikim stranačkim skupovima na kojima se nisu poštovale epidemiološke mjere. Neke od građana pitali smo kako komentarišu da se na protestu pojavio mali broj njihovih sugrađana? Odgovoraju da je u pitanju ili strah od vlasti, ili bojazan da će ih policija kažnjavati.

„Ima i onih kojima su stranke na vlasti dale posao pa im jer sve dobro. Ali meni nije, ja sam nezadovoljna stanjem u kojem živim“, kazala je penzionerka Nada Jelić.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime