ESAD BAJTAL: Dodiku i Čoviću koji ruše državu, potrebna je SDA – koja je lažno brani

Priča o nacionalnom interesu, u praksi završava ka interesni nacionalizam pojedinaca i grupa. Biti nacionalista ovdje je najunosniji biznis, kaže Bajtal

A.Ši.

Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, u nastojanjima da oforme novu državnu vlast, nije svejedno, njima baš trebaju Bakir Izetbegović i SDA, treba im treći koji lažno brani državu – od njih dvojice, kaže u razgovoru za Inforadar profesor Esad Bajtal.

Ovaj ugledni bosanskohercegovački filozof, sociolog i politički analitičar, na pitanje šta da očekujemo nakon sastanaka Dodik-Čović i delegacija dvije stranke jučer u Istočnom Sarajevu, odgovara da se zapravo ništa novo ne događa.

„Dodik i Čović, a posebno Čović, imaju patološki strah od građanske, demokratske, civilizovane, normalne, pravne funkcionalne države. To su njihovi najveći strahovi. Inače, cijela ta igra se igra pod direktnim patronatom Beograda, Zagreba i Moskve. Ako je politika ’umijeće mogućeg’, ovo što oni rade nije politika nego – politikantstvo. Jer oni kontinuirano ispostavljaju i traže nešto nemoguće. Njihovi zahtjevi, tačnije imperativi i ucjene su antidejtonski, nezakoniti, protuzakoniti protivustavni, itd, itd“, navodi Bajtal.

Kaže da je i dalje na sceni njihova stranačko-privatna interesna igra, preobučena i maskirana u etno ruho.

„Njih obojica zapravo rade samo za sebe – i za vlastite stranačko-lične interese. Pogledajte kako žive oni, a kako ’njihovi’ narodi, i sve će vam biti jasno. Očito, na sceni su privatne politike. Dakle, Dodik i Čović se na političkoj površini održavaju igrajući na antibosansku kartu. Ali ne do kraja. Ne da bi BiH konačno srušili, nego da bi je permanentno držali u jednom nefunkcionalnom kriznom stanju koje samo njima odgovara. Jer ako bi srušili Bosnu – zajedno s njom propali bi i oni. Zato igraju na kartu privida“, ističe Bajtal.

Ni za njega, kao ni za većinu boljih poznavalaca političkih prilika u BiH i regiji, nije uopće upitno da li su Dodik i Čović zapravo istureni igrači Srbije i Hrvatske, koje Beograd i Zagreb u BiH koriste kao džojstike s ciljem destabilizacije naše zemlje.

„Beograd i Zagreb trebaju vanjske probleme, da bi skrenuli pažnju sa svojih unutrašnjih. Bosna je njihov dežurni džoker-problem. Zato će Dodik i Čović i dalje sistematsko i dozirano raditi protiv BiH, blefirajući svoje sljedbenike i etno-podanike, jer samo ih taj blef održava na površini. Oni u normalnoj državi ne mogu opstati, u pravnoj, normalnoj državi za njih i njima slične etno-blefere nema mjesta. A nikom drugom ne trebaju. Dakle, samo je nefunkcionalna BiH šansa njihovog daljnjeg opstanka u politici“, ističe Bajtal te dodaje kako su i dalje na sceni krimi-interesne etno grupe, koje se lažno predstavljaju kao političke partije.

„Priča o nacionalnom interesu, u praksi završava ka interesni nacionalizam pojedinaca i grupa. Biti nacionalista ovdje je najunosniji biznis. O tome se radi“, zaključuje profesor Bajtal u razgovoru za Inforadar.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI