Biden apelira na strožije zakone o oružju: Koliko još pokolja smo spremni prihvatiti?

Govoreći u Bijeloj kući u četvrtak navečer, Biden je priznao oštre političke nevolje jer je nastojao pojačati pritisak na Kongres da donese strožija ograničenja za oružje

Dosta, dosta – ponavljao je američki predsjednik Joe Biden tokom obraćanja naciji, moleći Kongres da poduzme mjere protiv oružanog nasilja nakon masovnih pucnjava. Istakao je da su škole, supermarketi i druga svakodnevna mjesta postala “polja ubijanja”, javlja AP.

Ako zakonodavci ne reagiraju, upozorio je, birači bi trebali upotrijebiti svoj “bijes” kako bi to pretvorili u pitanje na izborima u novembru.

Govoreći u Bijeloj kući u četvrtak navečer, Biden je priznao oštre političke nevolje jer je nastojao pojačati pritisak na Kongres da donese strožija ograničenja za oružje.

Ponovo je pozvao sve da se vrati zabrana prodaje jurišnog oružja. Ako Kongres neće prihvatiti sve njegove prijedloge, istakao je da mora barem pronaći kompromise poput zabrane upotrebe vatrenog oružja za one s mentalnim zdravstvenim problemima ili podizanje dobi za kupovinu jurišnog oružja s 18 na 21 godinu.

– Koliko smo još pokolja spremni prihvatiti? – upitao je Biden nakon prošlosedmične pucnjave 18-godišnjeg naoružanog napadača, koji je ubio 19 učenika i dvoje učitelja u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu, i još jednog napada u srijedu u Tulsi u Oklahomi, gdje je naoružani napadač pucao i ubio četiri osobe i sebe u medicinskoj ordinaciji.

– Nemojte mi reći da povećanje dobi neće napraviti razliku – rekao je.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI