BiH ipak napreduje!?

DW/7.2.2012.

U tekstu rezolucije, koja bi u svojoj konačnoj formi trebalo da se usvoji u aprilu ove godine, pozdravljen je dogovor lidera političkih stranaka u BiH kada je riječ o formiranju nove vlade na državnom nivou, državnom budžetu za 2012., zakonima o državnoj pomoći i popisu stanovništva. Međutim, naglašava se i zabrinutost zbog „ograničenog napretka“ BiH , kao potencijalnog kandidata za članstvo u EU, na putu ka stabilizaciji i društveno-ekonomskom razvoju: „Ne mislim da mi treba da držimo lekcije BiH. Mi samo govorimo šta vidimo, šta nedostaje i da se to, što bi trebalo da se uradi, ne radi zbog nas već da to utiče na njihovu djecu“, izjavila je izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak, koja je i sastavila nacrt ove rezolucije.

Samo jedinstvena BiH može u EU

Doris Pak rezoluciju vidi i kao svojevrsni „poziv buđenje“ bosanskohercegovačkim političarima, koji se pozivaju da preuzmu odgovornost prema sopstvenim građanima , da dođu do kompromisa, dogovora o reformama i zajedničke vizije budućnosti zemlje. Ona podsjeća da su „funkcionalna država i funkcionalna vlast na državnom nivou“ neophodni uslovi za napredak BiH ka EU.

Doris PackDoris Pak

U Evropskom parlamentu kažu da snažno vjeruju da jačanje centraliziovane države ne znači i slabljenje entiteta u BiH već stvaranje uslova za efikasniju administraciju koja će biti spremna da pripremi državu za pristupanje Uniji: „Postoje dva entiteta, ali to su dva stuba jedne države. Ako ne bude jedinstvene države, BiH nikada neće ući u EU i to je kristalno jasno“, smatra Pak. Ona je još jednom pozvala međunarodnu zajednicu da razmotri ukidanje OHR-a, što bi, prema njenom mišljenju, omogućilo domaćim političarima da preuzmu posao i odgovornost u svoje ruke.

O BiH „niti naivno, niti pesimistično“

U nacrtu teksta rezolucije kao kritične tačke u BiH, Pakova prepoznaje duboko ukorenjenu korupciju, nefunkcionalnost pravosudnog sistema, podjeljenost obrazovnog sistema, loše ekonomsko stanje u zemlji. Među poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP izražena je i zabrinutost zbog informacija o porastu ekstremnog nacionalizma u BiH, uticaju vehabija, ali i odsustva osude takvog stanja od strane muslimanske zajednice u zemlji.

Emine BozkurtEmine Bozkurt: “Mi želimo da u budućnosti BiH vidimo u EU.”

Iako je podržana evropska strategija pojačanog prisustva u zemlji, evropski poslanici insistirali su na izbalansiranom pristupu situaciji u BiH, koji, prema njihovim riječima ne bi trebalo da bude „niti naivan i suviše optimističan, ali ni negativan“ pri čemu zemlja mora dobiti podršku od EU, ali se od BiH moraju očekivati i rezultati: „Na BiH je da ispuni svoje zadatke. Mi smo tu da joj pomognemo, da je podržimo, mi želimo da u budućnosti vidimo BiH u EU, ali BiH mora to da zasluži sama“, zaključila je Emine Bozkurt, predstavnica evropskih socijaldemokrata zadužena za BiH. Poslije razmatranja amandmana, rezolucija o napretku BiH u 2011., trebalo bi da bude usvojena prvo na Spoljnopolitičkom odboru EP, a zatim i na plenarnom zasjedanju parlamenta u aprilu u Strazburu.

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI