Borenović poručio Izetbegoviću: To što radite nikom nije donijelo ništa dobro

Bakir Izetbegović, ali i drugi političari iz stranaka sa sjedištem u FBiH, upotrijebili su teške riječi karakterišući Srpsku pravoslavnu crkvu, stoji u reakciji Branislava Borenovića, predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP).

“Gospodinu Izetbegoviću mogu da poručim da to što on radi nije donijelo nikome nikakvo dobro”, rekao je Borenović.
Borenović kaže da je možda bilo optimistično očekivati da se bošnjački političari suzdrže govora mržnje povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog:

“Na ovaj veličanstveni dan za srpski pravoslavni rod, uzdržaću se da kažem sve što mislim o njihovim malicioznim komentarima. Samo ću reći – i vi gospodine Izetbegoviću i svi vi ostali koji ste se drznuli da zauzmete stranu koja osporava vjekovno pravo koje imaju poglavari Mitropolije crnogorsko-primorske, učite, jer još nije kasno. Naučite da je pokušaj zaustavljanja ustoličenja mitropolita u Cetinjskom manastiru udar na vjerska prava većine vjernika u Crnoj Gori. Učite istoriju i naučite ko su bili Crnojevići, Petrovići, kojoj su crkvi pripadali i gdje su stolovali. Ugledajte se na časnog muftiju beogradskog, čovjeka mira i čujte njegove mudre riječi. Čitajte šta su povodom ustoličenja mitropolita Joanikija rekli poglavari islamske, rimokatoličke i jevrejske vjerske zajednice u Crnoj Gori. I konačno, znajte da vjerujući narod Crne Gore i svih srpskih pravoslavnih zemalja ne treba vašu podršku, niti čestitku za koju vi nemate dovoljno ljudske i duhovne širine, ali nije mudro, zarad sitnih političkih poena, vrijeđati drevnu i svetu instituciju. Neću reći da se sramite, jer da srama imate, bar biste danas ćutali”, kazao je Borenović.

Izetbegović je jučer komentarisao dešavanja u Crnoj Gori kazavši kako mješanje vjere i politike nikad nije dobro.

“To obično bude na štetu vjere. To nije dobra kombinacija. Kada se vjerske zajednice umiješaju u politiku to bude na štetu mira i ljudskih života. Srpska pravoslavna crkva to radi uporno već skoro dva vijeka”, kazao je Izetbegović.

Izvor: klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI