STRATEGIJA ŠVRAKE

BOSANSKI BUKVALISTA: Crven fesić u dragana moga..

Iako povrijeđen Željko Komšić je brzo sišao sa Vlašića gdje je u dogovoru sa liderom SDP-a Nerminom Nikšićem i Predragom Kojovićem dogovoreno da se koaliciji sa nacionalnim strankama kaže NE, a možda bi rekli još ponešto da ih je neko htio i da sluša

Predrag Kojović je za cijelog svog života bio kontraš. Dok je većina Sarajlija u Travniku između dvije porcije ćevapa završavala fakultete i sticala kojekakve diplome, Predrag Kojović je iz rodnog Travnika otišao u Sarajevo po obrazovanje. Danas je jedna od ključnih figura bh. političke scene.

Sa političkim putem za holywoodskog blockbustera. 

Naporedni žurnalista Predrag Kojović, danas izgledom i frizurom neka mješavina Kurta Cobaina i Ane Brnabić, diplomirao je na sarajevskom Pravnom fakultetu 1988. nakon čega je otpočeo novinarsku karijeru. Od 1991. godine radio je za agenciju Reuters, s kojom je tokom rata, kao kamerman, bio i na herojskom zadatku posjete logoru Heliodrom i pravljenja priče o bošnjačkim logorašima. Pred kraj rata odlazi u SAD gdje je živio do 2008., a povratkom u Sarajevo aktivirao politički. Od maja 2015. na čelu je Naše stranke.

Ispočetka to je bila mala partija i od starta multietnička, iako kao takva nije imala uspjeha van sarajevskog okruga, pogotovo u RS i zapadnoj Hercegovini, jer u takvim sredinama jedino što je multietničko i što ima uspjeha je – burek.

STRATEŠKA POLITIKA ŽIVIH OGRADA

Imaju svakakvih vrsta bureka. Sa sirom, eurokremom, morskim plodovima, pa čak postoji i sarma burek, a Kojović je jedan od onih tipova kojima ne moraš nešto dva puta reći, pa je brzo prihvatio ideologiju višenacionalnog bureka kojeg će prodavati – kome drugo, nego Sarajlijama.

U bosanskohercegovačkom političkom životu Predrag je postao poznat i po tome što je živcirao neke kolege u lokalnoj skupštini zbog imena i porijekla Mustafe Busuladžića, bošnjačkog antifašiste koji je sarađivao sa fašistima, ali i kao jedan od nekoliko lidera stranaka (među njima je i Nermin Nikšić) koji se uoči posljednjih izbora odlučio sam postaviti na prvo mjesto kompenzacijske liste, ali ne zato što mu je bilo stalo da se sigurno uhljebi, nego što su to njegovi glasači od njega tražili, a on im je samo ispunio želju.

Foto: Iako zlobnici tvrde drugačije, i Kojović i Nikšić su se stavili na prvo mjesto kompentacijskih listi ne zbog sebe samih, nego jer su glasači od njih to tražili

I kao partija koja se godinama zalagala za krupna državna pitanja, poput farbanja živih ograda, čišćenja korita Miljacke i spašavanja cuka, Naša stranka je ovoga put napravila veliki otklon nakon što je sa bivšim SDP-ovcima ušla u koaliciju koju nazivaju građanski ili BH blok. Komotnije bi bilo da su se nazvali Izvorni SDP, ali da ne pretjerujem. Ulaskom u BH blok, Naša Stranka je zahvaljujući dobroj podršci u sarajevskim mahalama zbog zalaganja za cuke, mace i žive ograde uspjela da ispregovara i svog premijera Kantona Sarajevo u vidu Edina Forte pa je samim tim osnivanjem najjače koalicije na tlu Federacije vruć krompir odjednom bačen u ruke preiskusnog Predraga Kojovića.

U međuvremenu su obilne kiše i topljenje snijega uzrokovali poplave i pokrenuli brojna klizišta, kao što je to i uobičajeno na ovim prostorima jer poznato je da mnogobrojni bh. političari imaju naviku da bacaju šporete, prastare automobile i istresaju ogromne količine smeća u rijeke širom BiH, pa nam se dese strašne vodene bujice od 45 centimetara koje sruše mostove vrsnih SDA neimara. 

I dok se na raznim bh televizijama prikazuju slike uplakanih mještana koji su u poplavama i klizištima izgubili gotovo sve, zastupnici u SBK su izglasali povećanje vlastitog paušala sa 500 KM na 1.000 KM kako bi što lakše podnijeli stres od gledanja tih jadni ljudi.

Međutim, uprkos poplavama i klizištima tih dana se dogodilo nešto još strašnije. Na skijanju na Vlašiću, omiljenoj njegovoj planini na kojoj je proslavljao zadnji Bajram, član bh. Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić je nespretno pao i uganuo gležanj, pa je ulogu hrvatskog predsjedavajućeg na kratko preuzeo Šefik Džaferović i obišao ugrožena područja u Busovači koja je većinom nastanjena glasačkim tijelom HDZ-a i gdje je ubjeđivao mještane da nisu majorizirani i da danas žive neuporedivo bolje.

KOJOVIĆ IZLEVATIO NIKŠIĆA I KOMŠIĆA

I iako povrijeđen Željko Komšić je brzo sišao sa Vlašića gdje je u dogovoru sa liderom SDP-a Nerminom Nikšićem i Predragom Kojovićem dogovoreno da se koaliciji sa nacionalnim strankama kaže NE, a možda bi rekli još ponešto da ih je neko htio i da sluša. Komšić se brzo vratio na Vlašić i onako povrijeđen bio je odlučan da odveze još jedan slalom i superveleslalom, jedva čekajući da Milorad Dodik izvali koju budalaštinu kako bi mu oštro odbrusio, jer ko bi se još bavio trivijalnim stvarima, poput poplava i formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou.

Nermin Nikšić se, opet, zabavio unutarstranačkim sukobima i pobunom tuzlanskog SDP-a, i iako u javnosti pokušava stranku prikazati kao čvrstu i stamenu istina je sasvim drugačija. Ni on, poput Komšića, nema pretjeranu želju da ulazi u koaliciju sa SDA (a da bogdom kako može tajno, da niko ne zna). Glavni Nikšićev prioritet je ostanak na čelu SDP-a.

Jedini lik koji je u svemu profitirao je Kojović. Zlobnici kažu da je namagarčio i Nikšića i Komšića odbijanjem “probosanske kolicije” sa SDA, jer će se sa stranačkim drugovima – i vlastitim premijerom na čelu kantona – sada na miru moći posvetiti strateškim državnim pitanjima za Našu stranku, kao što su proširenje korita Miljacke, uređenje biciklističke staze oko Hamine pekare, te pelcovanje cuka.

Foto: Naša stranka vodi odgovornu državnu politiku zalaganja za uređenje korita Miljacke

I dok je Dodik u Republici Srpskoj na brzinu postrojio sve stranke i njihove lidere i izdao naređenja, dotle Dragan Čović tajnim kanalima blokira ionako siroti budžet Federacije BiH. I sve je stalo. Od izbora u oktobru prošla su četiri mjeseca, a vlast na federalnom i državnom nivou još se ne nazire.

Ali koga briga, Naša stranka i Kojović napokon su zagospodarili “Republikom Sarajevo” i Kantonom, čijim pozamašnim budžetom upravlja onaj njihov premijer kojem su zlobnici htjeli smjestiti da je sam sebi htio povećati paušal, a zapravo nije nego se čojk bio slučajno zajebo…

A šta će se dešavati dalje – ne zna ni vidovita Džemila..

Nedžis HALILOVIĆ
Nedžis HALILOVIĆ
Boem, aforizmičar, najveći tuzlanski komunista i alfa muškarac, nikad dokazani fudbalski talenat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI