BOSANSKI BUKVALISTA: Kako nam je Fadil u amanet ostavio ekonomski bum

Mi nismo ni svjesni do kakvog smo stupnja demokracije došli zahvaljujući našim liderima. Recimo, dok francuska policija tuče svakoga ko nosi žuti prsluk, u BiH vam predsjedavajući Predsjedništva predlaže da obučete isti taj žuti prsluk i prošetate u njemu

Piše: Nedžis HALILOVIĆ (Bosanski Bukvalista)

Iako je već danima sva pažnja bosanskohercegovačke javnosti, a ujedno i regionalne, usmjerena na uobičajena domaća prepucavanja između balkanskih banana republika, tj. na kojekakve deklaracije o položajima kojekakvih naroda u kojekakvim državama i sprečavanja kojekakvih ratova u posljednji čas – i samim time držanje preplašenog naroda u nokdaunu, kao i na svakodnevne političke igrarije CIK BiH, između svega toga je gotovo nezapaženo prošla jedna lijepa vijest za sve narode u BiH, a pogotovo u Federaciji BiH.

Pregovarački timovi federalne vlade i sindikata državnih službenika i namještenika FBiH dogovorili su višu osnovicu za obračun plaća u 2019. godinu. Time će u idućoj godini biti povećane plaće državnih službenika i namještenika, federalnih ministara, premijera, najviše funkcije izvršne vlasti u FBiH koju je prethodne četiri godine obnašao vizionar Fadil Novalić, profesionalnih poslanika i delegata u Parlamentu FBiH te ostalih zaposlenih u organima vlasti i organima državne službe.

PONOSNI NA NAŠE POLITIČARE

I time je samo nastavljena plejada lijepih priča koje u posljednje vrijeme dolaze iz BiH.

U vrijeme dok ova država neometano plovi ka Evropi i kada omladina i ne pomišlja da ode trbuhom za kruhom put zapada (a i kako bi kada je Bakir otvorio 100.000 radnih mjesta, dok je u Miletovom entitetu švajcarski BDP) najmanje što se može uraditi je da svoje političare nagradimo s povećanjem plaće od tričavih 150 maraka.

Naravno, od naroda niko tome nije ni prigovorio, a i zašto bi?

Upravo ti političari kojim su dali svoj glas su im omogućili da imaju uslove za život kakve danas nema ni jedna Švajcarska.

Pa mi nismo ni svjesni do kakvog smo stupnja demokracije došli zahvaljujući našim liderima. Recimo, dok francuska policija tuče svakoga ko nosi žuti prsluk, u Bosni i Hercegovini vam predsjedavajući Predsjedništva predlaže da obučete isti taj žuti prsluk i prošetate u njemu kako bi iskazali solidarnost sa narodom Francuske i ispoljili svoje nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva za kojim, složićemo se, i nema neke potrebe.

To je ta razlika između Francuske i nas, sa Balkana. Nama naši lideri dižu svijest, a njihovi njima…? Dok Emanuel Makron muku muči da ostane u vlasti, naši političari znaju da su sigurni u foteljama jer su predanim radom i nesebičnim zalaganjem odveli zemlju na put prosperiteta, na kojem nam zavide i najveće države ovog svijeta. I ko ima pravo sad da priča o tih 150 maraka?? Taj tričavi dodatak na plaće je nešto najmanje što im ova država može dati.

Ne trebamo zaboraviti da godinama građani BiH trpe nepravdu jer su njihovi političari najslabije plaćeni u regiji. I srpski, i hrvatski, i crnogorski, čak i albanski političari imaju bolja primanja a mnogo lošije rezultate.

PREMALA PLATA ZA ANGAŽMAN PREMIJERA

Pogledajmo samo u susjedna dvorišta. Dok Srbija muku muči sa politikom u vezi Kosova, i dok im predsjednik države jedva izdržava medijske pritiske zbog televizijskog nepojavljivanja (što su TV kuće agresivnije da go zovu, to je on odlučniji da apstinira kako bi se cijeli i kompletan posvetio borbi za Srbiju), dotle hrvatske vlasti, grcajući zbog brige o Hrvatima u Irskoj i Njemačkoj, zapostavljaju sopstvene građane.

Stoga mi nismo ni svjesni koga imamo, kakve lidere i vizionare, i zašto bi tamo neki bijedni “neshvaćeni profesor”, kojeg pri tom nije ni stid da rovari po kontejnerima jer umišlja da je gladan, imao pravo da postavlja pitanja tih, oprostite na izrazu ali moram reći – pišljivih 150 maraka?!

I tako… Dogovoreno je da osnovica za obračun plaća u idućoj godini bude 330 maraka, umjesto dosadašnjih 315 KM, te da se ovo odnosi i na 16 ministara i premijera, kao i sve one koje obuhvata Zakon o plaćama u organima vlasti.

Tako će, primjerice, federalnom premijeru samo osnovna plaća, bez minulog rada, biti za oko 150 KM viša i iznosit će tričavih 3.240 KM (uzimajući u obzir njegovu predanost radu, to je malo, premalo), ministrima će biti za oko 140 KM viša i iznosit tek nekih 2.970 KM, a parlamentarci će imati za oko 120 KM višu plaću plus minuli rad.

U svim kantonima došlo je do povećanja. Stručni saradnik u Vladi FBiH je do sada imao nižu plaću nego stručni saradnik u općini.

U Općini Centar osnovica je 360 KM, a u Općini Ilidža 400 KM. Za 700, odnosno 800 KM viša je plaća načelnika nego premijera FBiH. Tome se sada od glave do dupeta stalo u kraj i svaki građanin FBiH u sljedećoj godini na svojoj koži će osjetiti posljedice ekonomskog buma koji nas čeka!

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI