Pročulo se diljem svijeta da ako se nekad zadesite u šeher Sarajevu i svratite u kuću Bakira i Sebije Izetbegović, nikako ne prihvatajte kada vas ljubazni domaćini ponude kahvom, kafom ili kavom. Kako god.

Ako do sada još uvijek niste čuli za taj bosanski fenomen ispijanja kahve onda se vjerovatno pitate zbog čega ne prihvatiti kahvu nekog domaćina, pa makar on bio i Bakir Izetbegović. Naime, već mjesecima potiho kruže glasine da ako popijete kahvu u domu Izetbegovićevih – automatski postajete fašista.

Daj ba, ne zavitlavaj me.

Da, da, mili moji. Kao što rekoh, isprave su te glasine prvo u Bosni i Hercegovini naišle na podsmjehivanje, a kasnije su sve jače i jače preplavile cijeli Balkan, a onda polako i Evropu i svijet. I danas se više niko i ne smije kada vidi nekog slučajnog prolaznika da umoran od puta svraća u kuću Bakira i Sebije Izetbegović. Samo se sažali nad tim jadnikom, tužnog lica prouči bismilu i nastavi dalje.

Neki dan je tu već legendarnu priču statusom na svome Facebook profilu potvrdila i zastupnica SDP-a u Parlamentu Federacije BiH Lana Prlić, inače….. mnogo nepoznatijeg Jadranka Prlića, u kojem je navela da je vidjela Zlatku Lagumdžiju, bivšeg predsjednika SDP-a, kako ugodno ćaska sa Bakirom dok im Sebija u dimijama iz zlatnog ibrika sipa vruću bosansku kahvu u zlatne fildžane koji su uredno poredani stršili iz zlatne tacne, nakon koje će Lagumdžija postati fašista i zamrziti Nermina i SDP.

Štaviše, kažu da je Zlatko tog dana nakon izlaska iz doma Izetbegovića nije više bio onaj stari. Svjedok koji je želio da ostane anoniman se kune Mustafom Busuladžićem da je vidio kako je Lagumdžija automobilom stao na pješačkom prijelazu i prvi put u životu pustio pješake da prođu. Čak ga je drugi svjedok vidio da je vratio novčanik pun para nesretnom građaninu kojem je nepažljivo ispao iz džepa.

I stvarno, nije to više bio onaj stari Zlatko Lagumdžija. U očimu mu je bilo nešto neobjašnjivo, neko crvenilo i od tada je stalno polurazumljivo u sebi mumljao i tražio da mu dovedu “njegove Komšiće”.

Mnogo njih je tokom svih ovih godina svraćalo u dom Izetbegovića, kod gazde Bakire i hanume Sebije, za koji neko neupućen nikada ne bi tvrdio da rađa fašiste i poslije svega tačan broj onih koji su se u toj kući nesretno zarazili fašizmom danas se ne može sa sigurnošću reći. Mada, stručnjaci tvrde da ih je velik broj u BiH, ali i u svijetu. Silajdžić, Komšić, Radončić… čak je Fadil Novalić nakon kahve otvoreno nazivao partizane borcima protiv antifašizma, a Skaka prestao da suneti ćune i uplovio u politiku.

U Banja Luci su čak i razmatrali prijedlog SNSD-a da se onaj kojeg zateknu da pije kahvu sa Bakirom progna iza granica Srpske, a do sada su zatekli par njih. Draško Stanivuković, Dragan Mektić, Mirko Šarović… svi su pili kahvu u domu Izetbegovića, barem tako tvrdi Milorad Dodik. Kažu, da je jedared Aleksandar Vučić, nakon što se vratio sa kahve kod Bakira i Sebije, odmah naredio da se u Srbiji rehabilitije Draža Mihailović, a Kolinda optužila Bošnjake da su militantni i da nisu suniti nego šiiti!

Jedini koji je ostao imun na čini ispijanja kahve u domu Izetbegovićeva je Dragan Čović, nesalomovi predsjednik HDZ-a i najveći bh. europejac (nakon Nikole Poplašena). Njemu se za razliku od gore nabrojanih nesretnika nakon svakog ispijenog filldžana pojavi hemija prema Bakiru.

Od fašizma ni traga ni glasa.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime