Poštovani posjetioci Inforadara, budući da se u Bosni i Hercegovini, kojom kormilari najneodgovornija grupa ljudi od rata naovamo, sve lošije živi a sve više priča o novim sukobima upravo da se ne bismo bavili našim sve lošijim životima, naš ugledni hroničar društvenih zbivanja Bosanski Bukvalista – povrememo i kad se za tim ukaže potreba – nastaviće sedmično da secira sve bitne događaje u svijetu, kao i aktivnosti naših političara, njihovih satelita i ostalih javnih ličnosti.

 

Petak, 8. maj

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac ponudio ostavku na to mjesto od sramote nakon što je u jednom sarajevskom restoranu do zore prisustvovao Metallica derneku sa ostalim sarajevskim hašišarima i metalcima što nije u skladu sa pravilnikom SNSD-a, koji više preferira narodnjake pod šatorima. Cijeli heavy-metall dernek je protekao gotovo bez incidenta osim kada je Goran Bare, nakon što je bezuspješno pokušao da otpjeva Nothig else matters, primijetio da na stolu nema brašna i alkohola, pa momentalno napustio objekat. Košarac se kasnije pravdao kako nije znao da cijeli dernek preko svog IG profilu prenosi Fuad Backović Deen, jedan od specijalnih gostiju večeri.

 

Subota, 9. maj

Počasni blejburški vod najavio za 16. maj održavanje svete mise u Katedrali u Sarajevu, koju će predvoditi poznati antifašista, nadbiskup vrhhadezeovski Vinko Puljić. Po riječima uzoritog nadbiskupa vrhhadezeovskog, misa će poslužiti da se pošalje poruka za sve antifašiste na hrvatski način koji su nesebično žrtvovali svoje živote da bi danas 100.000 selefija moglo ispuniti tiket u kladionici. Za heroje i velike antifašiste, poput Maxa Luburića, Jure Francetića, Ante Pavelića, kao i šampiona europskih integracija i heroja četiri mjesne zajednice u Hercegovini, Dragana Čovića, bit će odaslane posebne molitve, a nadbiskup Vinko Puljić je najavio da će tom prigodom na kraju mise Dragan Čović otpjevati i kultni hit Halida Bešlića, Sarajevo, grade moj.

 

Nedjelja, 10. maj

Dan pobjede nad fašizmom na Balkanu se, kako to i dolikuje podneblju kojim su u Drugom svjetskom ratu tekli potoci krvi, dostojno obilježio. Tako je u Sjevernoj Makedoniji u opticaj puštena poštanska markica sa granicama nekadašnje antifašističke NDH, dok je na javnoj televiziji Crne Gore termin obezbjedio i poznati pjevač slobodarskih i revolucionarnih pjesama Marko Perković Thompson. Također se i u ostalim dijelovima Balkana ovaj dan dostojno obilježio, pa tako i u entitetu Republka Srpska, koja je i u ratovima devedesetih njegovala tradiciju antifašizma zbog čega su sve katoličke i muslimanske bogomolje na njenom tlu ostale nedirnute. Za razliku od ostalih.

Bosna i Hercegovina skinuta sa evropske sive liste za pranje novca, ali bh. političari složno naglašavaju da mi nismo nacija koju će neko tek tako bez pitanja skinuti sa raznoraznih listi, uz obećanje da će učiniti sve što je u njihovoj moći da što prije vrate našu zemlju i građane na listu gdje i pripada.

 

Ponedjeljak, 11. maj

Grupa vještaka utvrdila da su respiratori koje je firma Srebrena malina Fikreta Hodžića uvezla preko famelije iz Kine, u fantastičnom stanju i da posjeduju niz bitnih karakteristika za adekvatnu berbu i smještaj malina. Tako je, zahvaljujući sposobnim stručnjacima i SDA, Bosni i Hercegovini odobren trademark na respiratore za berbu i smještaj malina, a naša zemlja postala jedna od rijetkih koja se može pohvaliti modernim respiratorima pomoću kojih sadnice malina preživljaju u teškim vremenskim uslovima, peru novac i tako omogućavaju profitabilno bavljenje ovom privrednom granom za sve poduzetnike koji su nekada prali šoferšajbe i prodavali majice na Hifinim benzinskim pumpama.

 

Utorak, 12. maj

Ali Turković, sin ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, nedavno je imenovan za službenika u ambasadi naše zemlje u Kataru. Podsjetimo da je prije imenovanja na ministarsku funkciju Turković bila ambasadorica upravo u Kataru. Bisera, naravno, nije imala nikakvog uticaja u tome jer već godinama nije u kontaktu sa svojim sinom, a za to okrivljuje snahu koja je na njenog sina bacila sihire i od njega napravila papka.

Uzoriti nadbiskup vrhhadezeovski Vinko Puljić se zahvalio Sjevernoj Makedoniji na poštanskoj markici u granicama nekadašnje NDH i poručio da mu je drago što Bosna i Hercegovina i Makedonija imaju dobre odnose i u znak mira i dobre volje pozvao predsjednika Makedonije, Stevu Pendarovskog, da ispune i uplate zajednički tiket u jednoj od Čovićevih kladionica dok Bundesliga nije počela.

 

Srijeda, 13. maj

Fahrudin Solak po sopstvenom zahtjevu suspendovan sa pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i načelnika Federalnog štaba civilne zaštite. Ministar unutrašnji poslova FBiH, Aljoša Čampara, u izjavi je potvrdio da se radi o suzpeniji i istakao da je Solakov otkaz veliki hendikep za ovu državu u ovim teškim trenutcima. Kratku izjavu je dao i sam Solak, koji naglasio da sebe više ne vidi na poziciji direktora FUCZ-a ji da više ne želi da se bavi time. Planirao je da se povuče iz javnog života i na nagovor velikog prijatelja Fikreta Hodžića da otpočne bizmis sa malinama.

 

Četvrtak, 14. maj

Pripadnici SIPA-e i Tužilaštva BiH prilikom nepotrebnog pretresa Ureda najuspješnijeg premijera FBiH, Fodila Novalića, oduzeli mobitel Novalićevom šefu kabineta, Hasanu Ganibegoviću, kao i sekretarki Vlade FBiH Editi Kalajdžić. Fodil Novalić je oštro osudio nehumano postupanje pripadnika SIPA-e i otuđivanje mobilnih telefona, pogotovo ako se zna da su Ganibegović i Kalajdžićeva stigli do 54. levela Candy crush sage i bili su među prvih pet takmičara na ljestvici ove aplikacije u Novalićevom kabinetu. I to nije sve, razočarani Novalić je istaknuo da su se pripadnici SIPA-e ubrzo vratili i po punjače.

U Sarajevu došlo do tuče izmedju migranata iz Pakistana, koji su vraćeni iz Hrvatske, i migranata iz Maroka koji su došli iz Srbije. Do incidenta je došlo nakon što su migranti iz Maroka Pakistance nazvali purgerima i ustašama, a Pakistanci im uzvratili da su prljavi četnici i Vučićeve podguzne muhe.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime