BOSANSKI BUKVALISTA: Od rođendana do rođendana

Daleko od očiju gostiju, a što su zabilježila jedna dobro skrivena kamera, uplakani Čović Dodiku se požalio zbog zabrane mise u Blejburgu i čvrsto se zakleo da se zbog toga više nikada neće rukovati sa Kurcem

Radio-televizija Republike Srpske u svojoj centralnoj informativnoj emisiji u utorak u 19.30 sati za prvu po važnosti vijest odabrala je rođendansku čestitku članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je tog dana svečano proslavljao svoj 60. rođendan!

Navedeno je da su srpskom predsjedavajućem, prije svih, rođendan čestitali predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik Kine Xi Jiping i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev. Ispred svih prognanih Hrvata Republike Srpske, čestitku je uputio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, uz čestitku, srdačno dodao da će i dalje sa zadovoljstvom negirati ime Republike Srpske kad god to slavljeniku bude zatrebalo.

Da televizija njeguje kult ličnosti nekog političara na ovim prostorima nije baš rijedak slučaj – barem što se tiče srpskog nacionalnog korpusa. Nekada je to bio Slobodan Milošević, nakon njega Karadžić i Mladić, pa do današnjih nedodirljivih, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, koji pomoću medija suvereno vladaju svako na svojem prekodrinskom parčetu zemlje tako da kad neka TV u udarnom terminu čestita rođendan svom idolu i nije nešto iznenadjujuće. Štaviše, u Narodnoj skupštini RS se svojevremeno razmatrao zakon da povodom predsjednikovog rođendana tri dana budu neradna.

ČOVIĆEVE ROĐENDANSKE SUZE

Prvi dan proslave predsjednikovog rođendana bio je održan u Višegradu, gde su okupljeni pjevali poznate pasifističko-alpinističke pjesme koje govore o planinarenju i silasku sa planina i odišu nostalgijom za nekim starim vremenima u Jugoslaviji. Poslije toga slavljenike su zabavljali romantični Žare i Goci i Baja Mali Knindža.

Drugi dan veselje se preselilo na ostale gradove u Republici Srpskoj. U Prijedoru je zaustavljen i provokator koji se na predsjednikov rođendan usudio da vozika okolo sa grbom BiH na autoprikolici, pa mu je civilizovano objašnjeno da je danas predsjednikov rođendan i da su dužni da svoje auto obilježe slikom tog najvećeg i najnogatijeg Srbina s lijeve strane Drine.

Treći dan bila je ujedno i centralna manifestacija i svečani prijem zvanica u Domu kulture u Laktašima. Dragan Čović je kao poklon Miletu darovao potpisan primjerak glasanja delegata HDZ-a u Domu naroda, kojim su odbili da osude dernek i preglasnu muziku u Višegradu prvog dana Dodikovog rođendana. Daleko od očiju gostiju, a što su zabilježila jedna dobro skrivena kamera, uplakani Čović Dodiku se požalio zbog zabrane mise u Blejburgu i čvrsto se zakleo da se zbog toga više nikada neće rukovati sa Kurcem.

Bakir Izetbegović je slavljeniku odlučio da uruči najmoderniju lutku na koncu, koja neodoljivo podsjeća na Željka Komšića iz vremena kada je ovaj uvjerovao glasače da neće u koaliciju sa SDA i obećao mu da će, akobogda, na sljedeći rođendan uručiti i lutke s likom Nermina Nikšića i Predraga Kojovića.

Aleksandar Vučić, kao jedini i pravi Dodikov prijatelj još od devedesetih godina prošlog vijeka, kada su još ludi i mladi tamanili šteke Ronhila, Dodiku je kao poklon uručio minijaturni kipić proslavljenog arhitekte Nemanje Kusturice, u javnosti poznatijeg kao idejnog tvorca Andrićgrada. Uz lutku u kompletu je došao i minijaturni češalj za rasčešljavanje Nemanjine bujne i prljave kose, kao i paket baterija koje – kad se umetnu u lutku – lutka se transformiše u režisera i savjetnika. Najmodernije čudo tehnologije programirano da se okrene i ode kad mu kažeš staru srpsku riječ – sikter!

Vučić se tu noć izvinjavao zato što nije mogao duže da ostane na prijemu. Odmah nakon torte i Dodikovog duvanja u svjećice vratio se nazad u Srbiju jer mu je najbolji drug Vulin odlazio u vojsku, a drugarica Ana je u međuvremenu postala “roditelj broj 2”.

KOLINDIN PROJEKAT ODRŽIVOG POVRATKA

Osim Vučića je i predsjednik stranke Narod i pravda, Almedin Konaković, morao ranije da napusti slavlje jer su članovi njegove stranke, njih svih 10, te večeri obilježavali prvu godišnjicu osnivanja stranke.

Mato Đaković, inače jedan od najpoznatijih istraživačkih novinara u BiH, poznat i po briljatnim i oštrim intervjuima, tokom kojih često rasplače svoje sagovornike (kojeg baš zbog toga Mile nadasve respektuje), također je svojim prisustvom uveličao svečani skup, te se u stidu zbog slabijeg imovinskog stanja potiho raspitivao o najpovoljnijim turističkim aranžmanima za Dohu i Dubai. Dodiku je za rođendan poklonio nekakve diplomatske tablice i niko nije shvatio kako i zašto te su mu se sve ostale zvanice cerekale i zadirklivale ga.

Između svih tih poklona koje je Dodik dobijao te večeri od raznih zvanica ipak najdraži je vjerovatno dobio od ministra Dragana Mektića koji mu je, nježno šaputajući, saopštio da u BiH ima 16 registrovanih četničkih udruženja, ali i duplo toliko terorističkih kampova po Federaciji za obuku selefija i vehabija i da se užurbano radi na tome da se svi četnički kampovi opreme najmodernijim tenkovima kao protutežu projektu “održivog povratka” koje je provodila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, opremajući selefijske kampove naoružanjem da bi ljudi mogli zasnovati neki biznis i vlastite porodice na tlu BiH.

Usput je Mektić obećao da nijedan naoružan selefija ili migrant iz Afrike i Azije neće kročiti blizu Dodikovog šljivika u Laktašima i da će svi migranti biti upućeni ka Kladuši i Bihaću, jer nadaleko je poznato da je Dodik alergičan na njih i zato mu nije svejedno kada dolazi proljeće a on ih ima u svojoj blizini.

Ipak, najveće rođendansko iznenađenje se desilo kada je oko ponoći Dušanka Majkić u sexy izdanju iznenada iskočila iz torte i na radost svih prisutnih izvela senzualni ples, a onda se i sam Dodik latio mikrofona te je rođendanski party potrajao do kasno u noć..

Nedžis HALILOVIĆ
Nedžis HALILOVIĆ
Boem, aforizmičar, najveći tuzlanski komunista i alfa muškarac, nikad dokazani fudbalski talenat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI