BOSANSKI BUKVALISTA: Skaka, smog i ćevapi

Nakon višednevnog konsultovanja, odlučeno da će Komisiju za zrak i vazduh (KZZV) činiti dva Bošnjaka (bivši članovi SDA), dva Srbina (dovedeni iz Lukavice) i jedan Hrvat (slučajno se zateko u Sarajevu)

Piše: Nedžis HALILOVIĆ (Bosanski Bukvalista)

Početkom zimskom perioda svake godine u bosanskohercegovačkim gradovima se proteže priča o zagađenju zraka kojeg građani udišu. Za razliku od Tuzle i Zenice, gdje je kvalitet i čistoća zraka – bez obzira na godišnje doba – upoređuje s mirisom borovih iglica, u Sarajevu dobro kandiše te se tako naš glavni grad već godinama bori da otkrije pravi uzrok zagađenosti u zimskom razdoblju.

Grad koji je okružen olimpijskim ljepoticama, ili kako ga je cijenjeni The Guardian jedared opisao, “grad u kojem istok susreće zapad”, je među deset najzagađeniji u Evropi, a do neki dan je bio zagađeniji i od najzagađenijih gradova svijeta Pekinga i Nju Delhija.

Srećom, Sarajevo ima ono što ostali gradovi nemaju, najuspješnijeg gradonačelnika u svojoj novijoj eri, Abdulaha Skaku, koji je se već ranije dokazao na projektima poput žičare i miješanjem Stipe Mesića i Stjepana Kljujića tako da je i ovaj put zasukao rukave kako bi građanima bosanske metropole obezbjedio čist i kvalitetan vazduh.

SUMNJA SPALA SA GRAHA IZ ALBANIJE

Sarajevski gradonačelnik je, prije svega, uspješno testirao kvalitet ćumura u vječnoj vatri i time otklonio jedanu od dilema vezanih za zagađenje u Sarajevu, ali je ipak podlegao pritiscima domaćeg stanovništva i odlučio da oformi nezavisnu komisiju čiji će zadatak biti da istraži uzroke i posljedice tog dugogodišnje kandisanja u glavnom gradu BiH.

I kako niko od konstitutivnih naroda ne bi bio oštećen (nekonstitutivne i ostale ionako niko ništa ne pita), bilo je potrebno ispoštovati nacionalnu zastupljenost članova u komisijama. Tako je, nakon višednevnog konsultovanja, odlučeno da će Komisiju za zrak i vazduh (KZZV) činiti dva Bošnjaka (bivši članovi SDA), dva Srbina (dovedeni iz Lukavice) i jedan Hrvat (slučajno se zateko u Sarajevu), za čiji će rad zabrinutost izražavati specijalni izaslanik EU sa odličnom platom i beneficijama kakvih nema nigdje u Evropi.

Da bi se što prije uhvatili u koštac sa zagađenosti vazduha i opasnim posljedicama, prvi korak članova KZZV bilo je ispitivanje kvalitete graha koji se iz Albanije uvozi u Sarajevo, jer su postojale insajderske informacije da upravo taj grah izaziva posebnu neugodnu vrstu “plinova”. Drugi korak je bio ispitivanje kvalitete čvrstih goriva pomoću kojih Aziz Gluščević Zisko okreće janjad na Baščaršiji. Medjutim, ispitivanja, iako provedena na izuzetno profesionalnom nivou, nisu dala željene rezultate, pa se moralo okrenuti ka drugim mogućim uzrocima zagađenosti.

Sumnja je na kraju pala na Predsjedništvo BiH, kao najvećeg zagađivača. Prva posjeta članova KZZV-a tek izabranom Predsjedništvu prošla je u sjeni njihovog divljenja izrazitom arhitektonskom djelu – trotoaru koji je svečano i na divljenje javnosti otvoren prije tačno dvije godine, što su članovi KZZV-a iskoristili da odrade i nekoliko selfija.

Foto: Jedan službenik Predsjedništva (označen crvenom bojom) imao je nemjerljiv doprinos te je osmislio strategiju pisanja najave i govora za otvaranje “svečanog trotoara”

Na ulasku u objekat, članovi komisije za Kvalitet zraka i vazduha su ostavili novčanike, satove i druge skupocjene stvari na sigurno kako ne bi ometali rad i pažnju članova Predsjedništva. Poslije višesatnih konsultacija, a nakon utvrđivanja gdje koja zastava smije da ide, da li je Mile Dodik zastavu RS sakrio u špajz, ko je postavio Titinu sliku, a ko zastavu s ljiljanima, te na kraju nakon što je utvrđeno da grah iz Albanije nije završio na trpezi Predsjedništva, sumnja je skinuta i sa kolektivnog šefa države kao najvećeg zagađivača.

Na kraju se jednostavno izmedju članova KZZV-a pojavilo pitanje: Šta to, osim Abdulaha Skake, ima Sarajevo, a nemaju Peking i Nju Delhi. Odgovor je, pogađate – ĆEVABDŽINICE!

INZKO ZAPRIJETIO SA TAJLANDA

Mrkva, Zmaj, Hodžić, Željo, Ferhatović, Galatasaray, Venera, Petica… iznenada su se našle na strogom testiranju članova Komisije za zrak i vazduh te je jednoglasno odlučeno da sve sarajevske ćevabdžinice već sutradan pređu na par-nepar sistem rada!

Parnim danima su se konzumirali samo ćevapi sa lukom, a neparnim bez luka. Svojim krajnje profesionalnim pristupom članovi KZZV su svakodnevno vršili istragu ispuštanja štetnih gasova iz velikih i srednjih porcija ćevapa kao i sa telećih bubrega u kajmaku, pljeskavica, ražnjića i ostalih specijaliteta sa roštilja.

Nakon gotovo završenog posla i pronađenog rješenja, iznenada je došlo do novog problema. Srpski članovi Komisije za zrak i vazduh su zakočili donešenje konačne odluke komisije, jer ni u jednoj od posjećenih ćevabdžinica na vidljivom mjestu bila istaknuta zastavica Republike Srpske.

Na kraju je, jer to nije želio specijalni izaslanik Evropske unije, morao da reaguje visoki predstavnik Valentin Incko, koji se javio telefonom sa svog kratkog 48-dnevnog odmora na Tajlandu, oštro zaprijetivši da će oni vidjeti kad se on vrati…

Foto: Abdulah Skaka (na slici lijevo), gradonačelnik koji je već uradio velike stvari za Sarajevo i Sarajlije

Tako je analiza rezultata provedene ankete, u kojoj su građani Sarajeva odgovarali na pitanja da li su zadovoljni radom Komisije za zrak i vazduh, još jednom potvrdila da je ovo podneblje uvijek bilo krcato talenatima i ljudima poput Skake, koji je u pismu Evropskoj agenciji za kvalitetu zraka (a koje je iz nepoznatih razloga završilo u Tokiju), pojasnio da su građani Sarajeva na čelu s njim uvijek spremni da se uhvate u koštac s bilo kojim problemom i pobijede, ako ne izgube.

E, to je ono što Peking i Nju Delhi nikada neće imati.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI