BOSANSKI BUKVALISTA: Solak poručio da su pred nama dvije ključne sedmice, ako mraz ne udari šljiva će dobro da rodi

Poštovani posjetioci Inforadara, budući da se u Bosni i Hercegovini, kojom kormilari najneodgovornija grupa ljudi od rata naovamo, sve lošije živi a sve više priča o novim sukobima i ratu upravo da se ne bismo bavili našim sve lošijim životima, naš ugledni hroničar društvenih zbivanja Bosanski Bukvalista – povrememo i kad se za tim ukaže potreba – nastaviće sedmično da secira sve bitne događaje u svijetu, kao i aktivnosti naših političara, njihovih satelita i ostalih javnih ličnosti.

 

Petak, 3. april

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obećao svim radnicima koji su zbog pandemije koronavirusa ostali bez posla 150.000 testova iz matematike koje će moći da rješavaju na Facebooku kako bi im dani na birou što bezbrižnije protekli. I to nije sve, Vlada Federacije BiH se pobrinula da svim otpuštenim radnicima daruje profil na Farmvilleu, a za one najsretnije bit će besplatno dijeljeni i čipovi za Texas Holdem Poker.

 

Subota, 4. april

Vlada Federacije BiH razdijelila gradovima i mjestima u federalnom dijelu BiH 21 milion maraka za borbu protiv majorizacije Hrvata u BiH. Tako su, prema posljednjem HDZ popisu stanovništva, veliki kosmopolitski gradovi Kupres, Novi Travnik, Široki Brijeg i Čitluk dobili najviše novca, dok su mjesta poput Zenice i Tuzle, gdje je majorizacija Hrvata u punom jeku i sve je manje Hrvata koji glasaju za Dragana Čovića i HDZ, u potpunosti zaobiđena. Lider svih pravih Hrvata u Bosni i Hercegovini, Dragan Čović, je u izjavi novinarima istakao da pozdravlja ovakav čin Vlade FBiH i pozvao na pomoć Hrvatskom narodnom saboru i prohrvatskim strankama koje su u doba pandemije najviše pogođene jer su kladionice širom Federacije zatvorene.

 

Nedjelja, 5. april

Federalni štab civilne zaštite preko svoga glasnogovornika izdao saopćenje da su pred nama dvije ključne sedmice i ako u to vrijeme mraz ne udari za očekivati je da će šljiva i kruška u ovoj godini dobro da rode. Za zabrinutošću pratimo situaciju iz Dodikovog šljivika i vinograda u okruženju, svi smo optimisti i najbitnije nam je da u sljedećim danima ostanemo smireni i pribrani.

 

Ponedjeljak, 6. april

Poslije 15 dana izolacije penzionerima je danas dozvoljeno da izađu napolje što je prozrokovalo stampedo nezapamćen na ovim prostorima. Iz MUP-a FBiH je objavljeno da je u većina pekara na području Federacije BiH zabilježeno drastično povećanje pipanja hljebova, te da je došlo i do masovne tučnjave u pojedinim parkovima i trgovima izmedju penzionera koji su se sukobili iz pretjerane želje da nahrane golubove koje 15 dana nisu hranili. Iz udruženja apoteka FBiH je objavljeno da su mnogobrojne “neidentifikovane osobe starije dobi” već u ranim jutarnjim zaposjele njihove prostorije i da su se cijeli dan međusobno častili raznim lijekovima. Nakon njihovog odlaska police u apotekama su praktično opustošene, a tylol hot je potpuno nestao. Iz FMUP-a je preporučeno građanima srednje i mlađe dobi da i dalje budu na oprezu budući da na desetine istraumiranih penzionera još uvijek hodaju okolo jer se ne znaju vratiti kući.

 

Utorak, 7. april

Načelnik federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak oštro je kritikovao penzionere koji su svoje mirovine trošili na nepotrebne lijekove umjesto da dobrovoljnim novčanim prilogom pomognu njegov eminentni Urban search and rescue team (USAR), tim za spašavanje novca u urbanim uslovima koji već godinama postoji na papiru. Prema Solakovim riječima, ovo je kap koja je prelila čašu i ako poslije ove pandemije USAR tim ništa ne ušićari (a zadnji put je ušićario još za vrijeme poplava) treba se zapitati da li je Bosni i Hercegovini zaista potreban ovakav jedan moderan tim za šićar, kakvim se ni savremena Evropa ne može pohvaliti.

 

Srijeda, 8. april

Na sarajevski aerodrom sletio avion sa medicinskom pomoći iz Turske, namijenjenoj bratskom bošnjačkom narodu koji je pogođen pandemijom koronavirusa. Međutim, nakon nekoliko sati objelodanjeno je da je humanitarna pomoć nestala bez traga, a poslije detaljnije istrage došlo se do zaključka da nema ni aviona.

Na 14 graničnih prijelaza BiH postavljeni su šatori za sve posjetioce i povratnike koji u ova bezbrižna vremena pristižu u Bosnu i Hercegovinu. Prema riječima šefa Civilne zaštite Fahrudina Solaka, svaki šator je opremljen najmodernijim štangama, samo još nije poznato čemu štange služe. U blizini šatora primjećena je povelika grupa djevojaka iz istočne Evrope, no nije poznato da li je riječ o medicinarkama i pomoći koja se očekuje iz prijateljskih zemalja.

 

Četvrtak, 9. april

Nermin Nikšić optužio Bakira Izetbegovića da je izmislio koronuvirus kako bi se izbori u oktobru odgodili i kako bi SDA ostala na vlasti, jer po posljednjim anketama sve manji broj članova napušta SDP i samim time panika ulazi u redove Bakirove stranke.

Poznati bivši premijerligaški sudija Salem Prolić objavio da je okačio novčanik o klin i otišao u penziju. Iza Salema Prolića je ostalo na stotine naštimanih utakmica i nesviranih ofsajda koje je tokom svoje bogate sudijske karijere naplaćivao širom raznih pečenjara i ćevabdžinica, kako Bosne i Hercegovine tako i bivše Jugoslavije. Sve u svemu, jedna iznimno bogata sudijska karijera, čije je okončanje zabrinulo vlasnike eminentnih restorana.

Nedžis HALILOVIĆ
Nedžis HALILOVIĆ
Boem, aforizmičar, najveći tuzlanski komunista i alfa muškarac, nikad dokazani fudbalski talenat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI