Brčko: Usvojen plan upravljanja šumama

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je plan upravljanja šumama u ovoj godini čime se planira  sječa šuma i zasađivanje novih sadnica u ovoj godini za šta je  u budžetu Brčko distrikta obezbijeđeno 25.000 KM.

Šefica Pododjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta BiH Ljiljana Zenunović kaže da plan podrazumijeva kontrolisanu sječu šume te uzgojno šumske radove, čuvanje i zaštitu šuma.

Ona je istakla  da je na godišnjem nivou dozvoljeno sjeći do osam hiljada metara kubnih šume, a da je ove godine planirano oko 3.500 metara kubnih za sječu šuma koje su u vlasništvu Distrikta.

– Ove godine imamo u planu da radimo sječu šuma putem javnog nadmetanja za pravne subjekte koji su registrovani za tu vrstu djelatnosti i imaju licencu za izvođenje radova u šumarstvu i na ovaj način će se dobiti oko 1.400 kubnih metara drveta, dodala je Zenunović.

Ističe da je na godišnjem nivou u privatnim šumama dozvoljena sječa šume do 160 hiljada metara kubnih, a da je ove godine za eksploataciju planirano osam hiljada metara kubnih.

Sječa se radi na osnovu zahtjeva vlasnika šume i u prosjeku se na godišnjem nivou zaprimi od 250 do 300 zahtjeva.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI