Brian Eno o izložbi “77 Million Paintings”: Želio sam napraviti nešto što mijenja svijet

Izložba će biti otvorena u Historijskom muzeju večeras u 21 sat, a svi zainteresirani imat će priliku pogledati je narednih 77 dana, odnosno do 29. augusta. Postavka “77 Million Paintings” se stalno mijenja, a Brian Eno je otkrio da je u ovu postavku već inkorporirao elemente Sarajeva i fotografije koje je napravio otkad boravi ovdje.

“Ovaj grad sam vidio tokom i poslije rata. Dirljivo je biti ponovo u Sarajevu i divno je vidjeti nešto što izgleda kao normalan život ovdje”, rekao je Eno.

O izložbi “77 Million Paintings”

Ispričao je kako je rad na ovoj izložbi započeo prije 53 godine, u periodu u kojem je počeo eksperimentisati svjetlom kao medijem. U međuvremenu je završio studij slikarstva i odlučio biti muzičar. No, njegov rad sa svjetlom nikada nije prestao.

“Sedamdesetih godina sam shvatio da želim praviti drugačiju muziku od one koju sam imao priliku čuti. Htio sam stvarati muziku koja bi bila nepomično postojanje u prostoru. U isto vrijeme sam eksperimentisao svjetlom i to je izgledalo kao slike koje se kreću. Brzo sam shvatio da muzika koja se ne kreće i slike koje se kreću postaju jedna te ista stvar”, rekao je Eno.

Ističe da je želio napraviti nešto što mijenja svijet u kojem živimo, odnosno nešto što će mijenjati njega.

“Moderna umjetnost je osmišljena da stimulira. Shvatio sam to kada sam bio u jednom klubu na jugu Francuske koji sam mrzio kao i svaki drugi u kojem sam bio. Nisam želio klub koji nudi udar kofeina i uzbuđenje, već klub koji će me usporiti, smiriti i natjerati na razmišljanje”, objasnio je Eno dodajući kako se nada da će “77 Million Paintings” ljudima pružiti mogućnost da budu ono što jesu.

Instalacija rađena namjenski za Sarajevo

Projekt “77 Million Paintings” prvi put je predstavljen 2006. godine u Tokiju, potom u Londonu i Veneciji, a narednih godina i u brojnim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku, Australiji. Svaka instalacija rađena je namjenski za prostor u kojem se izlaže.

“Ponosna sam jer je Sarajevo domaćin Briana Ena i ove postavke i jer je Sarajevo na mapi svjetskih gradova. Duga je lista muzeja i gradova u kojima je ova izložba bila postavljena, mada vjerujem da ni u jednom muzeju Brian Eno nije hodao stepenicama koje se raspadaju i boravio u muzeju o kojem se niko ne brine. Ovim se ne vraćam u muzejsku realnost, već želim naglasiti da je naša ideja vodilja borba za umjetnost”, rekla je direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović.

Ponos i uzbuđenje nije krila ni direktorica British councila Larisa Halilović podsjetivši da je ova izložba dio njihovog regionalnog programa za Zapadni Balkan.

Sarajevo postaje regionalna destinacija kulturnog turizma

Izložba Briana Ena bit će centralni kulturni događaj ovog ljeta u široj regiji kada je riječ o vizuelnoj umjetnosti, a ovaj jedinstveni kulturni događaj omogućili su British Council i Historijski muzej BiH u saradnji s partnerima projekta.

Brian Eno je bh. građanima poznat kao veliki prijatelj Sarajeva i BiH. Podsjećamo, on je devedesetih godina s grupom U2, a pod pseudonimom “Passengers”, napisao pjesmu “Miss Sarajevo”. Nakon toga je podržao osnivanje Pavarotti centra u Mostaru.

Eno će 14. juna od 17 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine održati predavanje koje će biti otvoreno za javnost. Svako predavanje Briana Ena odlikuju nepretencioznost i pristupačnost, međutim, iza njegovog predavačkog šarma krije se ozbiljan mislilac koji propituje neke aspekte umjetnosti koje mnogi drugi izbjegavaju.

Organizator izložbe i predavanja je British Council u saradnji s Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine, agencijom Gramofon i drugim partnerima projekta.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI