Cameron: Za prekid borbi u Gazi potrebno je ispuniti brojne uslove

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je u srijedu da je od vitalnog značaja za pauzu u borbi između Izraela i palestinske grupe Hamas da se omogući oslobađanje talaca u Gazi, ali je prvo potrebno ispuniti brojne uslove za trajni prekid vatre.

U razgovoru za Reuters tokom putovanja na Tajland, Cameron je kazao da su napadi na izraelske civile od strane Hamasa prošle godine i držanje talaca nehumani, a jedini način da palestinski narod ima budućnost je da se ta grupa izvuče iz njegove uprave.

– Ono što je ključno što moramo pokušati da uradimo je da tu pauzu pretvorimo u trajni održivi prekid vatre – kazao je Cameron u intervjuu tokom posjete bazi tajlandskih zračnih snaga.

– To ćemo učiniti samo ako se ispune brojni uslovi, moramo izvući vođe Hamasa iz Gaze, moramo demontirati terorističku infrastrukturu – kazao je.

Njegove izjave dolaze u trenutku kada Washington pokreće novi diplomatski pritisak radi prekid avatre u skoro šestomjesečnom ratu, kako bi se oslobodili taoci i donijela pomoć u hrani da se spriječi glad u palestinskoj enklavi.

Državni sekretar Antony Blinken ove će sedmice posjetiti Bliski istok, gdje će se sastati s visokim čenicima Egipta i Saudijske Arabije “kako bi razgovarali o pravoj arhitekturi za trajni mir”, iako nije spomenuo zaustavljanje u Izraelu.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI