Predsjednici SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto na konferenciji za novinare u Sarajevu govorili su o najnovijoj aferi “Snimak”, odnosno stanju u bh. pravosuđu. Lideri Trojke nisu krili ogorčenje trenutnim stanjem.

Nikšić je, osvrnuvši se na snimak direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić kazao da zabrinjava da Osmanagić “mrtav hladan” glavnu tužiteljicu i šeficu jednog od odjela Tužilaštva ucjenjuje, prijeti kako će izaći s kompromitirirajućim podacima prema tužiocima, otvoreno kaže da djeluje protiv tužioca koji se “drznuo” da ispituje validnost njegove diplome.

Tužiteljice se nisu suprotstavile ucjeni

“Ovdje je manje važno ko je koga snimao, puno je važanije šta smo čuli, da je snimak autentičan”, rekao je Nikšić.

Kako je dodao, iznenađuje ga da su tužiteljice Tadić i Nešković pokušale da se “izvade”, a nisu se suprotstavile toj ucjeni.

O ovom slučaju najavio je i sjednicu Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Parlamentarne skupštine BiH, čiji je član.

Forto je kazao da nema nevinih među osobama sa snimka te je izrazio nadu da će biti pokrenute prijave.

Nakon što rad državnih institucija bude deblokiran, najavio je izvještaj Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, koja je formirana na inicijativu Naše stranke.

“Javnost će vidjeti koliki je ovo sistemski problem. Ako postoji jedan segment društva koji je potrebno izvrnuti naopačke, to je pravosuđe”, kazao je Forto.

Rekao je da će ove stranke ponuditi sistemska rješenja o tome kako pravosuđe treba izgledati.

Potpuno privatizirani sudovi i tužilaštva

Elmedin Konaković kazao je da najnoviji snimak potvrđuje da je vrijeme “da se svi upitamo da li uopće treba da trpimo ovakav koncept u koji se uložilo toliko truda i sredstava”.

“Dobili smo potpuno privatizirane sudove i tužilaštva”, rekao je Konaković.

Kako kaže, prestrašno je da prvi čovjek OSA-e uhodi, saslušava i poziva Tadić da posluša snimak razgovora tužilaca.

“U jednom trenutku kaže da je glavna kantonalna tužiteljica reketarila privrednike. Niko nije reagovao. Reakcije se svode na to da se saopćenjima dalje obračunavaju o tome ko je snimao, Možda najbruatalnija rečenica je ona tužiteljicina ‘Ti znaš da se ne može raditi visoka korupcija’, a direktor OSA-e to potvrđuje. Njih troje konstatuju da se ne može raditi visoka korupcija, a da tu srednju i malu rade kako bi narod vidio da se nešto radi. To su prestrašne činjenice”, kazao je Konaković.

Izvor: klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime