CIK BIH ODLUČIO O NAČINU POPUNE DOMA NARODA FBiH: Odluka po mjeri Čovića i HDZ-a!

Piše: A.ŠIŠIĆ

Pet članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH, predsjednik Branko Petrić, te članovi Stjepan Mikić, Irena Hadžiabadić, Vlado Rogić i Novak Božičković, na današnjoj sjednici u Sarajevu, koja je imala samo jednu tačku dnevnog reda – način popune Doma naroda Parlamenta FBiH, glasali su za prijedlog Branka Petrića koji se referira na popis stanovništva iz 2013. godine, ali uz određene dopune.

Kako je obrazloženo, raspodjela mandata iz kantonalnih skupština dijelit će se po popisu iz 2013., međutim, iz svake skupštine ući će po najmanje jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je kao takav izabran u kantonalne skupštine. Ovdje je svakako akcenat na ovom “ukoliko”. Dakle, ukoliko je izabran, odnosno, ukoliko takvi uopće “postoje” u nekim gotovo čisto nacionalnim kantonima u zapadnoj Hercegovini.

Drugim riječima, nakon velikog pritiska demokratske javnosti, dijela međunarodne zajednice, stranaka sa sjedištem u Sarajevu, ali i mnogih drugih, napravljene su određene modifikacije, no u prvim reakcijama nakon sjednice zaključeno je da je ovo odluka po mjeri Dragana Čovića i HDZ-a, koja mu osigurava “vječnih” 12 delegata u Domu naroda. Drugim riječima, od sada pa nadalje teško da će biti moguće napraviti ijednu vlast bez ove stranke.

Podsjećamo da su SDP, SDA, DF i Naša stranka (NS) ranije poručile da je za njih ovakav način popune Doma naroda PFBiH neprihvatljiv i da će se u slučaju ovakve odluke CIK-a obratiti Ustavnom sudu BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti u ime ovih stranaka, kao ovlašteni apelanti, mogu podnijeti članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić, ali i kvalifikovana većina u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Inače, sama sjednica, koju su pratili mediji, je protekao u raspravama o četiri proijedloga popune Doma naroda, odnosno, monolozima većine članova CIK-a o tome kako oni “kao institucija nisu nadležni da donose pojedine odluke, da nisu zakonodavac, da ne mogu odluke pravno normirati” i slično, te da su “natjerani da donesu odluku kakvu su donijeli”.

Na kraju su utvrđena dva prijedloga, jedan je iznio predsjednik CIK-a Branko Petrić (prema popisu iz 2013. godine) te drugi koji je utvrdio član CIK-a Suad Arnautović, a koji se bazirao na popis iz 1991. godine.

Predstavljajući svoj prijedlog, Petrić je šeretski zaključio da se od Arnautovićevog razlikuje „samo zato jer je napisan na ćirilici“.

Nema nikakve sumnje da će žestoke reakcije političkih stranaka, ali po svemu sudeći i institucija međunarodne zajednice za kontrolu i medijaciju izbora, tek da uslijede.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI