Čović: Ide se u pravcu koaliranja sa Osmorkom, vlast moguća do Božića

Predsjednik HDZ-a je rekao da do Božića sa Osmorkom moguće formirati izvršnu vlast tamo gdje se, kako je rekao, može na kantonima a svakako i na razini entiteta, FBiH i Vijeća ministara BiH

Dragan Čović je za RTV HB kazao da je moguće sa strankama Osmorke koji su već obavili razgovore o koaliranju sa ovom strankom formirati vlast do Božića.

Na početku, na pitanje hoće li HDZ BiH koalirati sa Osmorkom, Čović je rekao:

– Vidjet ćemo. Čini mi se da ide u tom pravcu. Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak u smislu tih načela, programskog, zajedničkog djelovanja na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini koji je pokrivao ovaj ciklus izbora. Jedan dio bošnjačkih stranka, s druge strane HNS koji su zajedno sa HDZ-om bili na listama kroz županijsku, entitetsku i državnu razinu. Ono što sam ja vidio ja mislim da ćemo mi već sutra kroz razmjenu elektronskih podataka, određenih korekcija tog sporazuma, u narednih nekoliko dana moći kazatida smo taj dio usaglasili i onda idemo u narednu fazu dogovranja, rekao je Čović za RTV HB.

Predsjednik HDZ-a je rekao da do Božića sa Osmorkom moguće formirati izvršnu vlast tamo gdje se, kako je rekao, može na kantonima a svakako i na razini entiteta, FBiH i Vijeća ministara BiH.

Nakon formiranja vlasti, kaže Čović, tri do šest mjeseci nakon toga treba riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona bez međunarodnog uplitanja.

Također, Čović je ponovio da ne dolazi u obzir koaliranje sa DF-om.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI