Kantonalni sud u Širokom Brijegu ocijenio je da je optuženi Slavo Ivanković Lijanović počinio zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju zbog čega je prvostepenom presudom osuđen na kaznu zatvora od osam godina

Slavu Ivankovića Lijanovića, suvlasnika propale tvornice mesa iz Širokog Brijega Lijanovići, te još jednu osobu Sud Zapadnohercegovačkog kantona nepravomoćno je osudio na osam godina zatvora u aferi Hypo Leasing, kojom je ta banka prevarena za dodjelu kredita od pet miliona KM, piše Hina.

Slavo Ivanković Lijanović kao vlasnik te Jozo Slišković kao direktor proglašeni su krivima, a optužbi su oslobođeni čelni ljudi Hypo Alpe Adria Leasinga (HAAL), direktor Wolfgang Pichler, izvršni direktor Toni Fabrio te prokurist i voditelj poslovnice Dragan Baškarad, navodi sud sa sjedištem u Širokom Brijegu.

Suđenje protiv optuženih kojima se stavlja na teret da su poduzeću Lijanovići pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od pet miliona maraka na štetu društva Hypo Alpe Adria Leasing počelo je potkraj 2017. godine.

Kantonalni sud u Širokom Brijegu ocijenio je da je optuženi Slavo Ivanković Lijanović počinio zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju zbog čega je prvostepenom presudom osuđen na kaznu zatvora od osam godina.

Iako je Agencija za bankarstvo Federacije BiH zabranila bankama dodjelu kredita, HAAL je ipak nezakonito odobrio kredit sestrinskoj kompaniji Lijanovića MI Farmer. U međuvremenu su firme Lijanovići i MI Farmer zaključile predugovor o fiktivnoj kupoprodaji jedne nekretnine na području Republike Srpske iako su znale da je ta nekretnina već založena drugim zajmom.

Svejedno, Hypo Alpe Adria Leasing je u junu 2017. godine na transakcijski račun Lijanovića isplatio iznos od pet miliona KM, a sredstva nikada nisu vraćena ovoj finansijskoj instituciji.

Slavo Ivanković Lijanović jedan je od četvorice braće suvlasnika nekadašnje istoimene Mesne industrije iz Širokog Brijega, a ranije je pred Sudom BiH u prvostepenom postupku bio proglašen krivim i osuđen na deset godina zatvora zbog porezne prevare i pranja novca zajedno s bratom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem. U drugostepenom postupku pred Sudom BiH su navodi optužnice posve odbačeni, a svi optuženi oslobođeni odgovornosti.

Jerko Lijanović se od 2020. godine nalazi na izdržavanju sedmogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog uzimanja mita i zloupotrebe službenog položaja pri dodjeli poticaja dok je obnašao dužnost ministra poljoprivrede Federacije BiH.

Mesna industrija Lijanovići iz Širokog Brijega u međuvremenu je posve ugašena i prekinula proizvodnju zbog niza malverzacija i zloupotreba. Braća Lijanović su tokom 2000. godine osnovali i političku stranku, Narodnu stranku Radom za boljitak, s kojom su u dva navrata bili dio vladajućih struktura u Federaciji BiH nakon što su iz vlasti isključene vodeće hrvatske stranke u toj zemlji.

Izvor: Fokus

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime