Čović odbio Izetbegovića: Idemo dalje s Osmorkom

Dragan Čović, predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine nakon sjednice ove partije obratio se na konferenciji za novinare. Nakon što je kazao sve detalje sa sastanka, osvrnuo se i na poziv SDA, ali i da li će HDZ biti dio vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu. Čović je odbio poziv Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA za uspostavu vlasti.

Imamo dogovor

“Naravno da se nećemo odazvati pozivu SDA zato nema niti jednog razloga. Mi smo što se tiče nas svoj izbor partnera napravili. Napravili smo sporazum i dosljedno ćemo to ispratiti. Idemo dalje s Osmorkom. Bavili smo se potpisivanjem sporazuma i treba biti dosljedan i to provesti. Kroz taj sporazum kazali smo da ćemo uspostaviti vlast na razini Vijeće ministara, i kantona, gdje to možemo. Sa partnerima imamo dogovor, tako i na prostoru ZDK. S druge, strane, koliko će biti još dogovaranja između prethodnih partnera, ja se u to ne miješam”, objasnio je Čović.

Dodao je kako se pregovori sa Osmorkom nastavljaju sutra, a sa SNSD-om i liderom ove partije Miloradom Dodikom u ponedjeljak.

“Na nama je da ove dogovore realiziramo. Partneri nastavljaju razgovore na načina da ćemo u subotu imati jedan dio razgovora, u ponedjeljak drugi dio bilateralnih razgovora sa Miloradom Dodikom. S kojim smo, također, osnove dogovorili. Vjerujem da se iduće sedmice završava ta priča. I da ćemo imati vrlo jasnu strukturu Vijeća ministara BiH kada su u pitanju resori. Krišto je već danas kao mandatar otišla u provjeru. I taj proces bi uskoro trebao biti završen”, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Jasna stranačka struktura

Dodao je kako se nada da će Vijeće ministara BiH biti formirano prije Božića.

“Što se tiče Vlade Federacije BiH, možda će nešto komplikovanije biti. Tako smo i procjenjivali ranije. S obzirom da je sreća išla na ruku jedne, druge ili treće strane. Imamo Dom naroda sljedeće sedmice. Sada postoji jasna stranačka struktura. Vidjet ćemo kako će ići izbor rukovodstva”, kazao je.

Na pitanje novinara prokomentirao je i činjenicu da je Marinko Čavara na crnoj listi, a izabran je za potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

“Kako to komentirate, s obzirom da je ovo kako ste kazali vlast koja se bori protiv korupcije”, glasio je pitanje.

Čović je kazao:

“Zbog čega je Čavara na crnoj listi? Čavara nema ništa sa korupcijom. Naravno da razgovaramo sa partnerima, našim prijateljima iz SAD. Nastojimo da naša rješenja budu usklađena sa najvišim standardima. Nulta tolerancija prema korupciji. Niko ne moze biti izuzetak od toga”, zaključio je Čović.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI