DA BI NAM FUNKCIONERIMA BILO KOMOTNIJE: Iz budžeta 150.000 KM za novi plato ispred Parlamenta BiH

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine (SZZP BiH), koja servisira sve logističke poslove ključnih državnih institucija (uključujući i samo Predsjedništvo BiH) raspisala je javni natječaj za sanaciju platoa ispred Parlamentarne skupštine BiH, što će bh. poreske obveznike koštati ravno 150.000 KM.

Šta konkretno ta sanacija podrazumijeva, i da li je u pitanju tek zamjena betonskih ploha i trotoara, ili pak i dijela zelenih površina pred zajedničkim institucijama, u oglasu ne piše, no jasno je da je posrijedi još jedna u nizu preskupo plaćenih nabavki.

InfoRadar je povodom ovog javnog natječaja, koji će trajati do 26. aprila, zatražio mišljenje Siniše Perkovića, zamjenika direktora SZZP BiH, koji tvrdi da “nabavka nije skupa”, i da cijena ima svoje pokriće i opravdanje.

“Problem je što voda sa platoa kada su obilnije kiše curi dole ispod u garaže, i to se mora sanirati. A plato ispred zajedničkih institucija je prilično veliki”, kaže Perković, koji podsjeća da u garaže ispod platoa svoja vozila parkiraju državni parlamentarci, kao i ministri te strane delegacije prilikom posjeta bh. zvaničnicima.

Kako god, cifra od 150.000 KM za zamjenu betonskih dijelova platoa je iznimno visoka u odnosu na bh. standard i uslove u kojima žive bh. građani.

Inače, službe koje upravljaju javnim nabavkama u institucijama BiH, ali i na svim drugim nivoima, prosto se razbacuju parama poreskih obveznika (vrijedi podsjetiti da je slična sanacija pločnika ispred Predsjedništva BiH plaćena čak oko 360.000 KM!) i više nije ni javna tajna da je korupcija općeprisutna prilikom sklapanja pogotovo velikih ugovora.

No, nju je teško dokazati zbog loše urađenog zakona.

Kada je, pak, riječ o Službi za zajedničke poslove institucija BiH, za nju često vole reći da je zlatna koka među osamdesetak državnih institucija, ministarstva, direkcija, agencija i službi zbog obima višemilionskih poslova koje obavlja.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI