Danas ističe rok za predaju kompenzacijskih listi CIK-u, većina stranki ne želi otkriti kandidate

Danas ističe rok za predaju kompenzacijskih listi Centralnoj izbornoj komisiji BiH za Opšte izbore u oktobru. Koje su kandidate stranke stavile na kompenzacijske liste, većina ne želi otkriti javnosti. Ali poznato je da je ovaj način osvajanja mandata za državni parlament, godinama, jedan od uslovno rečeno dražih alata za osvajanje mandata političkih stranaka.

Proteklih godina bilo je primjera da su predsjednici političkih stranaka koji su bili nositelji redovnih kandatskih listi bili i na prvim mjestima za kompenzacijske mandate. Ipak sve je to u skladu sa izbornom legislativom. Između ostalog, pitanje kompenzacijskih mandata u Izbornom zakonu naše zemlje definisano je na način:

“Kompenzacijski mandat koji je osvojila politička stranka ili koalicija raspodjeljuje se jedan po jedan neizabranim kandidatima na kandidatskoj listi političke stranke ili koalicije za kompenzacijske mandate”.

Zbog toga su liste važne za rapodjelu mandata i služe da kompenziraju one rasute glasove koje politički subjekti osvoje u svojim izbornim jedinicima, navode iz Koalicije pod lupom. Dodaju i da bi bilo poželjno ukinuti kandidatske kompenzacijske liste i dodijeljivati kompenzacijske mandate onim kandidatima koji su osvojili najveći broj preferencijalnih glasova, ali ne i redovan mandat.

JELENA TANASKOVIĆ MIĆANOVIĆ, koordinatorica za javne politike Koalicije “Pod lupom”

“Kod nas u BiH vrlo često služi kao siguran ulaz u neki od parlamenata, zato što nije važno koliko ste ličnih glasova osvojili ukoliko se nalazite na listi za komp. mandate Ukoliko vaša stranka dobije komepnazcijski mandat vi ćete ući u zakonodavni organ”.

Neki od zastupnika sa kompenzacijskih listi ušli su Zastupnički dom državnog parlamenta više od jednog puta. Zastupnik Damir Arnaut, koji je kao kadar SBB-a s kompenzacijske liste stigao u ovaj dom, pojasnio nam je da problem nastaje samo kada nosilac redovne liste dobije kompenzacijski mandat. Navodi i da u državnom parlamentu od 30 direktnih mandata svih 30 su nosioci lista ili ljudi koji su ušli u parlament nakon što su se nosioci lista odrekli mandata. Stoga je, ističe, jasno da je biti nositelj liste veća prednost od mjesta na kompenzaciji. Kako danas ističe rok za predaju kompenzacijskih listi, političke stranke i nisu voljne otkrivati imena na listama. U Našoj stranci kažu taj su posao obavili.

NIHAD UK, glavni tajnik Naše stranke

“Ono što vam mogu kazati za državnu listu Sabina Ćudić je nositeljica komepn liste, drugi je Predrag Kojović , treći Zvjezadn Karadžin, što se tiče federalnih komp. listi prvi je potpredjenik naše strane Mirsad Čamdžić , Mirjana Lepić druga, treći Damir Nikšić itd”.

Ranijih godina matematika je bila jasna. Primjera radi od 28 zastupnika Zastupničkog doma BIH koje neposredno biraju birači iz federacije BIH, njih sedam su to postali dodjeljivanjem kompenzacijskih mandata, dok se zastupnicima iz RS-a od 14 mjesta, šest dodjeljivalo istim putem.Na entitetskim nivoima oko 25 posto mandata bili su kompenzazacijski. Poražavajuće je da ima primjera zloupotreba, stav je analitičara.

IVANA MARIĆ, politička analitičarka

“Vidimo da stranke zloupotrebljavaju tako što koriste to da ubace ljude koje građani ne žele. Već nekoliko mandata imamo zastuonike koje ulaze na kompenzaciju, bez podrške građana”.

Iako rok za predaju kompenzacijskih listi CIK-u BiH ističe danas, stranke nisu raspoložene izlaziti sa imenima kandidata u javnost. Analitičari dodaju iz razloga jer je upravo nekima to jedini način da zasjednu u parlamentarne klupe.

Izvor: bhrt.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI