Inforadar je došao u posjed dokumentacije, odnosno kompletne Žalbe koju je Boris Zorko, branilac Edina Vranja, nedavno uhapšenog prilikom ulaska u Republiku Srbiju, 16. septembra predao Vanraspravnom krivičnom vijeću Višeg suda u Beogradu.

Žalba se odnosi na Rješenje sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu. Podsjećamo, sudija za prethodni postupak ovog Suda ranije je Vranju odredio jednomjesečni pritvor zbog, kako se navodi u ovom dokumentu, „mogućnosti bijega“.

Navodeći sve razloge zbog kojih je Vranj nelegalno zatvoren, Zorko uz Žalbu prilaže „činjenične dokaze“ da je vođenje postupka protiv Vranja pred organima Republike Srbije „lišeno zakonskih osnova“, te je predložio hitno usvajanje Žalbe kojom se traži Vranjevo puštanje na slobodu.

Foto: Faksimil prve strane Žalbe

U svom obrazloženju branilac Zorko navodi da je “Ožalbeno rješenje drastično nezakonito, protivno zakonu i Ustavu Republike Srbije, ustanovljenim principima i standardima, te da je cijeli proces kršenje elementarnih krivično-pravnih principa koji su garant zakonitosti krivičnog postupka“.

U žalbi advokat navodi i to, a o čemu je Inforadar pisao prije sedam dana, da se već vodi krivični postupak pred Sudom BiH i u fazi je glavnog pretresa, te da je Tužilaštvo BiH prethodno poduzelo opsežnu i dugotrajnu istragu u okviru koje je saslušavalo i Edina Vranja još 13. novembra 2018. godine. Advokat odbrane dalje navodi da je, nakon toga, za tri osobe istraga okončana Naredbom (među kojima je i Edin Vranj) te da je ona postala konačna u BiH. Dakle, tri osobe su oslobođene optužbi, a protiv pet lica je podignuta optužnica.

Foto: Faksimil dijela Žalbe

Takođe, branilac Zorko u Žalbi podsjeća da je Tužilaštvo Republike Srbije, uz dostavu dokumentacije, još 2015. godine, najprije od Tužilaštva BiH, zatražilo da sprovede istragu, između ostalih, i za Edina Vranja. Tužilaštvo BiH je to i uradilo i odbacilo optužbe koje su se odnosile na Vranja. Međutim, srbijansko tužilaštvo, nakon Vranjevog hapšenja, poseglo je za istom dokumentacijom, „iako je ustanovljeno da ne postoje osnovi sumnje potrebne za vođenje krivičnog postupka“. Zorko dalje navodi da je „po automatizmu predložen pritvor, što je sudija za prethodni predmet prihvatio donošenjem Ožalbenog rješenja kojim je podržano najgrublje kršenje procesnih prava Edina Vranja“.

Foto: Faksimil dijela žalbe

Osim ovoga, advokat odbrane iznosi još dokaza i činjenica kojima u potpunosti pobija sve navode srbijanskog tužilaštva u odnosu na odgovornost Edina Vranja te, faktički, upućuje da je njegov boravak u pritvoru nelegalan i nezakonit te da su mu u potpunosti pogažena ljudska prava.

Podsjećamo, bivši ovaj bivši visoki dužnosnik federalnog MUP-a uhapšen je prije desetak dana prilikom ulaska u Republiku Srbiju, na graničnom prelazu Uvac/Rudo. Edin Vranj tokom agresije na BiH nije bio ni vojnik ni policajac, već pripadnik press službe, a što je Inforadar već ranije objavio. Tačnije, Vranj je bio kamerman koji je najčešće snimao aktivnosti ratnog komandanta opkoljenog Goražda Zaima Imamovića.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime