DEJAN KOŽUL: Devedesete u magli neznanja

Javna je tajna bila da škole nisu mjesto u kojima se stiče znanje o 90-ima, a sad je dobila i neku formu ozvaničenja kroz istraživanje koje je sprovela Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije koje se zove “Stavovi mladih u Srbiji o ratovima devedesetih”.

“Srbi imaju neizvesniju prošlost, nego budućnost”, izgovorio je svojevremeno Stojan Cerović, jedan od osnivača nedeljnika “Vreme”. Prošlost se mijenja, kako je kome ćeif, mogli bi onako zdravorazumski i laički reći jer, kako je ono Ivan Gundulić rekao: “Ko bi doli sad je gori, a tko doli gori ustaje”.

Tragom Cerovićeve izjave, prije okruglo 13 godina, urađeno je zanimljivo istraživanje koje je rezultiralo knjigom simbolična naziva: “Novosti iz prošlosti”.  Autorke su istoričarke Dubravkom Stojanović, Sanjom Petrović-Teodosijević, Radinom Vučetić i Radmilom Radić.  Jedno poglavlje u knjizi posvećeno je 90-im godinama, prošlog vijeka. Zaključak tog istraživanja je bio sažet u samo jednoj riječi: izbrisano!

Kao što rekosmo, prošlo je od tad 13 Bajrama, a narativ o 90-ima se polako klesao, tamo gdje i kako se klesao do tad – u medijima, usmenim predanjem, ukratko, u javnoj sferi, a najmanje tamo gdje bi se očekivalo da se kleše – u školi.

Javna je tajna bila da škole nisu mjesto u kojima se stiče znanje o 90-ima, a sad je dobila i neku formu ozvaničenja kroz istraživanje koje je sprovela Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije koje se zove “Stavovi mladih u Srbiji o ratovima devedesetih”.

Prije nego se udubimo u rezultate daćemo dva zaključka: ili se ništa ne zna ili se zna, ali bolje da se ne zna.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 910 mladih u Srbiji uzrasta između 18–30 godina, što hoće reći da su, ili rođeni u vrijeme sukoba, koje obuhvata period do 1999. godine, odnosno rat na Kosovu, ili da su rođeni nakon ratova.

Treba reći da je jako mali postotak ispitanih imao u porodici nekog ko je, ili poginuo ili bio ranjen u ratu, kao i da je imao izbjegličko iskustvo, ali da je 30 % ispitanih odgovorilo da je neko iz porodice, uže ili sire, bio u ratu.

Više od 65 % ispitanika smatra da zna malo ili ni malo o 90-ima. Ostali su u rangu umjerenog znanja do mnogo znanja.

Kao jedan od osnovnih razloga neznanja je činjenica da se ova oblast malo, ili gotovo nikako ne obrađuje u školama. Najčešće je na kraju gradiva pa se ni ne stiže obrađivati i teško da bi se moglo reći da je to samo slučajno tako jer svako udubljivanje dovelo bi u nekom trenutku do propitivanja uloge Srbije, a uloge Srbije, opšti je to stav, nema. Srbija zvanično nije učestvovala u ratovima 90-ih, osim ono “malo” na Kovosu.

Ipak, 60 % ispitanih smatra da bi trebalo da se uči više nego je to slučaj.

Istraživanje dalje pokazuje da su razgovori za roditeljima i/ili bliski članovi porodice i nastavnici/ škola maltene izjednačeni kao izvori znanja o devedesetim, a kao slijedeći najzastupljeniji izvori znanja navode internet i tradicionalne medije, a tek nakon njih osobe koje su imale direktno iskustvo rata.

I sad kad smo dali okvir, red bi bio da zađemo malo dublje u mrak koncentracionih logora i masovnih grobnica.

Na pitanje ko je najodgovorniji za ratove na teritoriji bivše Jugoslavije više od polovine misli da su to politika/političari i NATO, SAD, EU, Zapadne sile, onda slijede Hrvati i svi narodi podjednako, a nešto manje od 4 % smatra da je to Slobodan Milošević. Za 41 % ispitanih Haški tribunal je napravljen da svali krivicu za ratne zločine na Srbe.

Što se tiče samih ratnih zločina, kao najveće zločine tokom 90-ih smatraju operacije Bljesak i Oluja (19 %) i NATO bombardovanje SRJ (12 %).

Pitate se šta je sa Srebrenicom? Da, i Srebrenicu imaju u vidu pa tako 4,7 % smatra da je u Srebrenici počinjen najveći zločin ali da li i genocid?  Istraživanje kaže slijedeće: više od trećine (38%) smatra da ubistva Bošnjaka u Srebrenici predstavljaju genocid. Sa druge strane, čak 28% se ne slaže sa ovakvom odrednicom, a jedna trećina (34%) bira odgovor ne znam.

Većina ne zna za koje zločine su pred Haškim tribunalom odgovarali Radovan Karadžić, Ratko Mladić, kao i Vojislav Šešelj i za šta je optužen bio Slobodan Milošević. Ne znaju za Vukovar, Ovčaru, za opsadu Sarajeva, što pola njih smatra neminovnošću rata, a ne ratnim zločinom, ali kad im makar ukratko pojasni dešavanje kao recimo ” U Srebrenici je u julu 1995, za nekoliko dana, streljano nekoliko hiljada Muslimana/Bošnjaka”, 77 % će reći da je to ratni zločin. Ili: “U Bjeljini su 1992. godine paravojne formacije iz Srbije ubijale civile”. To 75 % ispitanih smatra ratnim zločinom. Ipak, ti postoci posebno prednjače kad je riječ o zločinima počinjenim nad Srbima pa tako na pitanje da li smatraju  operacije da su pripadnici Hrvatske vojske počinili ratne zločine nad Srbima tokom akcija „Bljesak” i „Oluja” 1995. oko 94 % će odgovoriti potvrdno.

I nisu ovdje mladi ništa krivi jer njihovo mišljenje formira okruženje u kom žive, a ono je identično onom koje je dovelo do razaranja Vukovara, Sarajeva, do Srebrenice, do masovnih grobnica, uključujući i onu najmasovniju pronađenu u Batajnici, u okolici Beograda gdje su pronađeni ostaci tijela 744 albanska civila, ubijenih 1999. godine na Kosovu. Najmlađa žrtva je Redon Beriša, koji je imao dvije godine.

Šta i kako dalje? Autor ovog istraživanja Rodoljub Jovanović je u nizu tekstova dao, nazovimo to, mapu puta. Ono što posebno potencira je inicijalno obrazovanje prvo samog nastavnog osoblja putem seminara i stručnog usavršavanja, ali navodi da su mogućnosti za takvo usavršavanje malobrojne.

Ali čak i ako se desi neki pozitivan iskorak u tom smjeru nije izvjestan uspjeh jer talasa ustajalu nacionalističku žabokrečinu.

Članovi nevladinog Udruženja za društvenu istoriju “Euroclio” iz Srbije su tako organizovali  seminar za nastavnike istorije o korišćenju arhive Haškog tribunal, da bi nakon što je vijest došla do isto tako nacionalistički nastrojenih medija, a takvu su skoro svi, postali metom prijetnji i uvreda na društvenim mrežama, a pojedini mediji i “kolege” su ih optužili da “srpskoj deci serviraju hašku istinu” o ratovima devedesetih.

I sve se onda svodi na entuzijazam pojedinaca ili pojedinki, koji opet moraju biti svjesni da je podmetanje nogu nešto što mogu očekivati na tom putu. A ukoliko izdrže na nogama svjedoče čaroliji koju samo mladost može podariti, a za nju ne postoje granice ni predrasude.

Tekst ćemo, stoga, završiti još jednim isječkom iz istraživanja koji govori o iskustvima putovanja mladih u države bivše Jugoslavije. Istraživanje je pokazalo da polovina mladih nije nikada putovala ni u Bosnu i Hercegovinu, niti u Hrvatsku, ni na Kosovo. Od onih koji jesu putovali, 40 % ih je putovalo u BiH, nešto manje od trećine u Hrvatsku, a tek 13 % na Kosovo. Oko 16% je putovalo i u Hrvatsku i u BiH.

Kad su se prije desetak godina u Crikvenici našli, tada učenici Treće beogradske gimnazije (Beograd), Gimnazije „Obala“ (Sarajevo), Srednje škola „Ban Josip Jelačić“ (Zaprešić), gimnazije „Fran Galović“ (Koprivnica) i Gimnazije „Lovassy-László“ (Veszprém), kako bi jedni drugima predstavili radove u okviru projekta “Dvostruki teret” Goethe instituta, ono što su primjetili jedni o drugima, pored sjajnih radova, je sličnost. Sve predrasude su padale u vodu. I to je ta čarolija do koje je put dug i, na žalost, mučan. Cilj je, međutim, magičan.

Dejan KOŽUL (Beograd)
Dejan KOŽUL (Beograd)
Novinar i dopisnik više medija sa prostora bivše Jugoslavije (Novosti, Lupiga, FTV, InfoRadar). Više od osam godina uređuje i vodi radijsku emisiju KUPEK, koju emitiraju BH Radio, Radio Republika (Novi Sad), Radio Rojc (Pula), KLFM (Split) te Radio aparat (Beograd), za koju kaže da je naslobodnija moguća teritorija jer nema tabua.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI