Stoltenberg: NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara BiH, da NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu.

– Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji i u regionu. Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim uticajem, posebno Rusije – rekao je Stoltenberg.

To, kako je dodao, prijeti da potkopa stabilnost, da oslabi reforme. Naglasio je da svi lideri moraju raditi na jedinstvu i na napretku dodajući da je to ključno za stabilnost i sigurnost zemlje.

– Nama je izuzetno važno i izuzetno smo predani stabilnosti i sigurnosti ovome regionu. Vi znate da je NATO predan godinama stabilnosti u vašoj državi koja ima veliki značaj kako za vas tako i za cijeli region zapadnog Balkana. Stoga produbljujemo našu saradnju, naš politički dijalog i našu praktičnu saradnju – dodao je Stoltenberg.

Naveo je da NATO štab Sarajevo pruža podršku misiji Europske unije Altea, te da NATO i saveznici ostaju predani uspjehu te misije i pozdravljaju jednoglasno usvajanje produžetka te misije u Vijeću sigurnosti UN-a.

– Podržavamo vaša reformska nastojanja, kao i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti. To će ojačati sposobnosti BiH da odgovori na prirodne i druge katastrofe, kao i u oblasti cyber sigurnosti. Svaka zemlja ima pravo izabrati vlastite sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane – naveo je Stoltenberg, te izrazio pohvale BiH na uspjehu koji je postigla na svom putu ka EU.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI