Delegacija EU o HNS-ovoj najavi “teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine”

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) je na posljednjoj sjednici donio niz zaključaka povodom Odluke o izmjeni Izbornog zakona u BiH visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Između ostalog u zaključcima je navedeno:

“HNS i svi njegovi predstavnici nastavit će svoje djelovanje s ciljem jačanja političkog, gospodarskog, kulturnog i demografskog položaja te zaustavljanja procesa dekonstituiranja hrvatskoga naroda u BiH u skladu sa Zaključcima vanrednog zasjedanja HNS-a od 19. februara 2022, uključujući pokretanje pravnih i političkih procedura u korist institucionalne i teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine u skladu s federalističkim načelima kako bi se osigurala funkcionalnost države i jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH, pogotovo nakon bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u BiH.”

Tim povodom kontaktirali smo Delegaciju Evropske unije u Bosni i Hercegovini koja je ove izjave ocijenila kao provokativne.

“Prijeteće izjave koje su tiču ‘institucionalne i teritorijalne reorganizacije’ Bosne i Hercegovine su provokativne i nisu od pomoći u vremenu kada je potreban dijalog, a posebno ne prije Općih izbora zakazanih za 2. oktobar. Pozivamo sve političke aktere da se uključe u izgradnju okruženja pogodnog za pomirenje u skladu sa ključnim prioritetom 5 iz Mišljenja Evropske komisije, kao i da se suzdrže od retorike podjela i mržnje”, kazali su za Fokus.ba iz Delegacije EU u BiH.
Izvor: fokus.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI