Detalji napada u Briselu: Sumnja se na terorizam, napadač ranije najavio ubistvo

Jedan policajac je poginuo, a drugi je povrijeđen u napadu nožem, koji se dogodio u Briselu. Napadač je odmah upucan, a antiteroristička jedinica je preuzela istragu.

Dvojica policajaca su prebačeni u bolnicu nakon što su napadnuti u blizini željezničke stanice u Briselu u četvrtak uvečer, kao i upucani napadač. Jedan policajac je preminuo na putu do bolnice, kao i ubica.

Motiv napadača nije poznat, ali antiteroristički zvaničnici kažu da su preuzeli istragu.

“Preuzeli smo odgovornost za slučaj jer postoji sumnja na teroristički motiv, što će istražitelji potvrditi ili opovrgnuti”, rekao je portparol policije Eric Van Duyse.

Prema pisanju raznih medija, muškarac je uzvikivao “Allahu Akbar”, ali tu informacija tužilaštvo za sada nije službeno potvrdilo. Tamošnji mediji navode kako je počinitelj ranije danas u policijskoj postaji u Evereu rekao da će ubiti policajce. Nakon toga je ispitan, ali je pušten na slobodu.

Dvojica policajaca su u tom području patrolirali prije nego što su napadnuti. Na mjesto događaja je odmah došla još jedna patrola, koja je “neutralisala” napadača. Pogođen je u noge i stomak prije nego što je odveden u bolnicu.

Jedan lokalni stanovnik rekao je za BBC da je čuo “pet ili šest hitaca” ubrzo nakon napada, koji se dogodio oko 19:15.

“Dolazio sam s posla i razgovarao sam sa tatom i tada sam čuo pet-šest pucnjeva”, rekao je svjedok Kremel.

“Otac me je pitao ‘šta se dešava?’ Rekao sam da je vjerovatno vatromet. On mi je rekao: ‘Ne, ovo su pucnji.’ Rekao mi je da provjerim šta se dešava. Onda sam okrenuo glavu i video gomilu kako trči ulicom. Parkirao sam auto da vidim šta se dešava i vidio sam čovjeka kako umire na zemlji, onda sam vidio krv. Počeo sam da se plašim.”

Policijska traka, zapečaćene ulice i trepćuća plava svjetla vraćaju u Brisel loše uspomene.

Bilo je to prije šest godina, ali Brisel i dalje nosi tragove koordiniranog terorističkog napada – na glavnom aerodromu i metrou – u kojem su 2016. ubijene 32 osobe.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI