Konstituirana Skupština Kantona Sarajevo

Skupštinu Kantona Sarajevo čine sedam stranaka

Preuzimanjem uvjerenja od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, a potom i svečanom izjavom, danas je konstituirana Skupština Kantona Sarajevo koju će činiti 31 zastupnik iz sedam stranaka.
Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović čestitao je novoizabranim zastupnicima, te izrazio nadu da će u narednom periodu opravdati povjerenje građana koji su ih izabrali. Poručio je zastupnicima da je u interesu građana, države BiH, entiteta, kantona, da u svemu budu prvi.

Također je pozvao zastupnike da riješe pitanje imenovanja pripadnika nacionalnih manjina iz reda Ostalih, a što im je Ustavom BiH zagarantirano.

Skupštinu Kantona Sarajevo čine sedam stranaka – Stranka demokratske akcije (SDA), Narod i Pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka za BiH (SBiH), Naša stranka (NS), Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS), Za nove generacije.

Najveći broj mandata, po sedam, osvojili su SDA i NiP i svi njihovi zastupnici danas su preuzeli mandat.

Tako su iz SDA uvjerenje o mandatu dobili: Sebija Izetbegović, Adi Kalem, Faruk Kapidžić, Mahir Dević, Faruk Selmanović, Smiljana Viteškić i Haris Zahiragić.

Narod i Pravdu će predstavljati Kemal Ademović, Aljoša Čampara, Danijela Kristić, Arijana Memić, Elvedin Okerić, Rusmir Pobrić, Elvis Vreto.

Iz Stranka za BiH (SBiH) danas su preuzeti mandat četiri zastupnika – Muamer Bandić, Admela Hodžić, Jasmin Šaljić, Fatima Smailbegović-Gavrankapetanović, a i iz SDP-a: Irfan Čengić, Davor Čičić, Igor Stojanović, Jelena Pekić.

Zastupnici Naše stranke u narednom mandatu su Vildana Bešlija, Vibor Handžić, Miomirka Melank i Nihad Uk.

U Skupštini KS koalicija Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS) imat će četiri zastupnika – Marijela Hašimbegović, Ilijaz Pilav, Vedrana Vujović, Albin Zuhrić.

Za nove generacije ima jednog zastupnika, a to je Damir Marjanović.

Izvor: fokus.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI