Dramatični prizori nakon poplava u srednjoj Bosni: Mještani lopatama čiste mulj iz kuća

Prepušteni sami sebi, bez ičije pomoći, mještani Kaonika, koji je jučer u Srednjobosanskom kantonu najviše pogođen poplavama, danas sumiraju nastalu štetu.

Ono što se moglo spasiti u 30 minuta, koliko je trebalo da vodena bujica prodre u njihove kuće, spasili su. Šteta je i danas vidljiva iako se voda povukla. Visina vode na pojedinim mjestima bila je skoro metar, a rijetko koja kuća u lašvanskom slivu nije pogođena poplavama.

Pero Bagarić iz Kaonika bio je sam u kući kada je voda počela prodirati u prizemlje, a sam je bio i danas kada smo ga zatekli kako pokušava očistiti pomoćni objekt.

“Kuća je puna vode, sin mi je u Hercegovini, a evo vidite koliko vode ima. Slično je bilo prije 12 godina, ali sada je situacija puno gora nego što je bila tada”, govori Bagarić.

Ističe da je bio bespomoćan, da je pokušao zaštiti ono što je godinama gradio, ali da nije uspio.

“Sinoć nisam spavao, gledao sam kroz prozor šta će se dogoditi. Niko nije dolazio, ponudio pomoć, a zaista mi je pomoć potrebna da ovo očistim”, zaključio je Bagarić.

Poplava je pogodila i autootpade koji se nalaze na busovačkoj raskrsnici, a vlasnicima je nanesena šteta od više stotina hiljada KM. S lopatom u rukama zatekli smo i Gorana Šimića koji je s članovima porodice čistio prizemlje svoje kuće. Voda je, kako kaže, za 30 minuta došla do koljena.

“Otišao sam po hljeb, a kada sam se vratio voda je već bila oko kuće. Ono što smo uspjeli spasiti spasili smo, a sada moramo sve ovo očistiti. Kada god je poplava, voda dođe do kuće”, pojašnjava Šimić.

Dodao je da su kao mještani sakupljali novac da se napravi potporni zid iznad kuća u mjestu gdje živi, a da je ostatak posla na odvodu vode kroz dvije cijevi bio zadatak nadležnih. Međutim, napravljena je samo jedna cijev koja se jučer začepila i koja je zadržavala vodu na ovom području.

“Sinoć nismo spavali, znali smo šta nas ujutro čeka. Najbitnije je da smo živi, a sada nam je sve ovo očistiti”, zaključio je Šimić.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite trenutno dežuraju na ovom području, a u toku dana pomoći će mještanima da iz objekata ispumpaju vodu i drugi materijal koji je nanijela jučerašnja bujica tokom poplava.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI