Glavni urednik i novinar Inforadara Almedin Šišić dobitnik je nagrade „Novinar godine 2021“ u kategoriji pisanog novinarstva.

Nagrada koju dodjeljuje Društvo novinara Bosne i Hercegovine “Novinar godine” pripala je i Centru za istraživačko novinarstvo (CIN).

Nagrada u kategoriji TV novinarstva dodijeljena je AL Jazeeri Balkans, dok je prema odluci Društva novinara BiH, direktorica radija Unsko-sanskog kantona Gorica Bukić izabrana za radio novinarku godine.

Pisac i novinar Ratko Orozović dobio je nagradu za životno djelo.

Almedin Šišić ima 30-godišnje novinarsko i uredničko iskustvo sakupljano kroz više od desetak redakcija u kojima je radio od rata na ovamo. Posljednje dvije decenije posvetio je istraživanju i otvaranju tema od najvećeg značaja za bosanskohercegovačko društvo.

Tokom karijere napisao je na stotine velikih priča, od kojih su neke kao epilog imale pravosudne procese i izricanje kazni zatvora (kao u slučaju čelnika Fudbalskog saveza BiH Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša 2009. godine), ili obračun pravne države sa strukturama u RS koje su 2000-ih godina učestvovale u pomaganju skrivanja haških bjegunaca.

Unazad godinu, uprkos velikim pritiscima, neosnovanim tužbama, te sve učestalijim prijetnjama, Šišić je napisao veliki broj kritičkih i istraživačkih tekstova koji su imali zapažen odjek te su nakon nekih od njih policijske strukture i tužilaštva pokretali istrage.

Ono s čime se posebno ponosi jeste da je tokom svih ovih godina bez mrlje u karijeri.

Šišić je u aprilu 2018. godine sa partnerom Adisom Šušnjarom pokrenuo projekat Inforadar.ba, iza kojeg stoji Udruženje za medijski aktivizam (UMA), a koji je samo za četiri godine postojanja već polučio iznimne rezultate i čvrsto se pozicionirao na bh. medijskoj sceni. Uspješno je realizirano niz projekata u vezi s borbom protiv korupcije, izborima i promocijom kritičkog mišljenja.

Inforadar je bio nominiran za specijalnu nagradu European Press Prize 2021 godine, koja je tog puta sasvim zasluženo otišla u ruke bjeloruskih kolega.

Za portal inforadar.ba pišu hrabri, nezavisni i istaknuti intelektualci i novinari.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime