Konačan broj žrtava na lokalitetu Kazani još nije poznat. Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 23 osobe, od kojih je 15 identificirano, pet žena i deset muškaraca. Riječ je o dvije žrtve iz Ukrajine, dvije iz Hrvatske, jednoj žrtvi bošnjačke i deset žrtava srpske nacionalnosti.

Kako je Dunović poručio ovom prilikom, priča o izgradnji spomen-obilježja za ubijene na Kazanima ponavlja se iz godine u godinu, pa i na današnji dan kada se obilježava 27. godišnica ovog zločina.

“Još 2011. godine kabinet potpredsjednika Federacije BiH je odobrio sredstva i doznačio Gradu Sarajevu određeni iznos za izradu idejnog rješenja izgradnje spomenika. Od tada se nije desilo ništa, a svake godine očekujemo šta će uraditi Gradska uprava Grada Sarajevo. I dalje tvrdim da je od izuzetnog značaja da se napravi spomenik na Kazanima, i to baš na tom lokalitetu gdje je počinjen zločin. To će na neki način skinuti hipoteku s građana Sarajeva”, kazao je Dunović.

Podsjetimo da su se jučer građani i građanke Sarajeva okupili ispred Vječne vatre kako bi odal počast žrtvama zločina na Kazanima i pozvali na izgradnju spomenika. Kako su poručili, taj spomenik bi značio suočavanje s tamnim stranicama prošlosti te simbolizirao hrabrost i ljudskost.

Dunović se također osvrnuo na ono što se desilo na Kazanima tokom rata kazavši da su to počinili pojedinci, a ne Armija Republike BiH.

“Na Kazanima se jeste desio ratni zločin, ali onaj koji su počinili ljudi sa imenima i prezimenima. To nije ratni zločin Armije Republike BiH, kako neki pokušavaju reći. Armija RBiH je vodila časnu odbranu grada od agresije na BiH, a zločin su počinili pojedinci”, istakao je Dunović.

Izvor: klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime