Istraživači su ohrabreni ovim saznanjem, jer pokretanje zaštitnih anititijela i stvaranje T-ćelija kod starijih zapravo sugeriše da postoji mogućnost da budu pošteđeni ozbiljne bolesti i smrti od posljedica koronavirusa.

Osim toga, to saznanje je veoma važno jer starije osobe spadaju u rizčnu grupu koja je posebno osjetljiva na teške oblike bolesti COVID-19 i isloženi su visokom riziku smrtnog ishoda.

Prva testiranja su pokazala da nova vakcina pokreće snažan imunološki odgovor i kod populacije u dobi od 18 do 55 godina.

Ranija otkrića pokazala su da je vakcina inducirala dva oblika ljudskog imunološkog odgovora – generirajući antitijela i T-ćelije najmanje 56 dana.

Međutim, kako piše Financial Times, neki istraživači su ukazali na to da testovi nisu garancija da se vakcina može smatrati definitivno sigurnom i efikasnom za starije pacijente. To će sve biti poznato konačno kada se analiziraju puni podaci ispitivanja za navedenu starosnu grupu.

Smatra se da je kompanija AstraZeneca, koja radi na vakcini protiv koronavirusa s Univerzitetom Oxford, najbliža uspješnom otkriću pouzdane antikorona vakcine.

Izvor: klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime