EDIN DŽEKO: Rimski imperator večeras osvaja svijet!

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

 

Edin Džeko večeras igra utakmicu života.

Istina, ništa se promijeniti neće u njegovom životu ukoliko Roma protiv Liverpoola ne uspije napraviti još jedan veliki podvig, kakav je napravila protiv Barcelone – igrom i rezultatom (3:0) demolirajući najmoćniju nogometnu mašineriju na planeti.

A kada najvećeg nadigrate u svim segmentima fudbalske igre, prikazujući cijelom svijetu nevjerovatnu fizičku spremu kroz visoki presing tokom svih 90 minuta i totalni nogomet, onda uistinu možete očekivati da odete do kraja.

Najprije talijanski navijači i tifozi „vučice“ vjeruju da Roma nakon zaostatka iz prve utakmice od 2:5 večeras može i Liverpoolu strpati tri komada i neprimiti nijedan. To bi bile dvije gotovo identičke nogometne bajke, kakve svijet vjerovatno nikada još nije vidio.

Dobiti i Barcelonu i Liverpool po 3:0, u najvažnijim utakmicama u povijesti rimskog kluba?

Naravno, nije nemoguće, ali zaplet, rasplet i kraj jedne velike fudbalske priče najviše će zavisiti od jednog igrača, Bosanca i Hercegovca, čovjeka koji je sebi u nogometnoj povijesti već osigurao mjesto koje pripada samo najvećim svih vremena.

A on je upravo to. Edin Džeko. Nakon velikog, veličanstvenog Franceska Tottija, Edin je novi rimski imperator.

Najbolji igrač i strijelac rimske „vučice“, najbolji igrač i i strijelac u povijesti njemačkog Wolfsburga, i jedan od najboljih igrača i strijelaca u povijesti engleskog Manchester Cityja.

Jedini igrač ikada kojem je uspjelo da zabije najmanje po 50 golova u tri “lige petice”!

I da ne zaboravimo, najbolji strijelac reprezentacije BiH svih vremena (do sada 52 gola), i po mnogima najveći bosanskohercegovački igrač svih vremena.

Ulazak u finale Lige prvaka i napad na trofej u srazu sa velikim, najvećim Realom iz Madrida bila bi kruna Edinove karijere, koja je počela u ratu opkoljenom Sarajevu, pod granatama.

Edin je svoje prve nogometne korake napravio u tim i takvim okolnostima, što ga je vjerovatno obilježilo i usmjerilo kao čovjeka.

Od ratnog Sarajeva do finala Lige pravaka i duela sa Realom, bila bi priča za neki hollywoodski blockbuster.

Cijeli Rim, Italija, Bosna i Hercegovina i dobar dio nogometne planete željelo bi da vidi takav scenarij.

Edin neće sagoriti pod tim i takvim pritiscima, on i Roma mogu samo dobiti.

Edin i Roma zapravo nemaju šta da izgube. Ulazak u polufinale Lige prvaka, među četiri najbolja kluba na planeti, u okolnostima u kojima je Romi malo ko davao bilo kakvog izgleda za drugi krug ovog najvećeg svjetskog takmičenja, hollywoodska je priča samo po sebi.

A Edin?

Kako god završi večerašnji spektakl, on je sebi već sigurao mjesto među najvećima.

I što je najbitnije naš je, Bosanac i Hercegovac.

Treba da budemo ponosni.

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI