EKSKLUZIVNO: Kako su tri prikrivena istražitelja SIPA ekspresno završila fakultete nakon što su kupili diplome!

Nakon desetina tekstova koje su i Inforadar i ostali istraživački mediji objavljivali proteklih godina, ovaj predmet bi trebao da posluži kao krunski dokaz u borbi protiv korupcije u visokom obrazovanju, naročito na privatnim univerzitetima i visokoškolskim ustanovama

Nakon gotovo trogodišnje istrage Tužilaštva BiH u koju je bilo uključeno više policijskih agencija, danas je na više privatnih univerziteta u nekoliko bh. gradova privedeno desetak osoba u velikoj akciji SIPA-e čija su meta (najprije) bili dekani i rektori osumnjičeni za pripadnost zločinačkoj organizaciji, saznaje Inforadar.

Prema ekskluzivnom materijalu u čijem je posjedu naš portal, a koji zbog interesa istrage ranije nismo željeli da objavimo, riječ je o dosad najsveobuhvatnijoj i najvećoj istrazi koja je proširena i na pojedine privatne univerzitete država u susjedstvu.

Naime, bez ikakve sumnje je utvrđeno da na području BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore djeluje organizovana kriminalna grupa koja omogućava nezakonito sticanje fakultetskih i srednjoškolskih diploma, od čega su dosad protupravno stekli pravo malo bogatstvo. Istragom je također pronađeno na desetine lažnih diploma.

Tužilaštvo BiH je bilo sigurno da ima gotov predmet u rukama onoga trenutka kada su tri prikrivena istražitelja SIPA s lažnim identitetima upisala fakultete, odnosno nakon što su ih ekspresno završili tako što su platili diplome!

Inforadar otkriva imena osumnjičenih, od kojih su neki danas već uhapšeni, a neki će tek da budu.

To su: Dušan (Miladina) Perić, Vojislav (Đure) Škrbić, Zoran (Petra) Kalinić, Vaso (Radivoja) Pajić, Vladimir (Svetislava) Stojanović, Denis (Fikreta) Pračić, Mirko (Slavka) Tufegdžija, Dragan (Velimira) Ilić, Ljubiša (Miodraga) Todorović, Selma (Huseina) Otuzbir-Mecan i Goran (Dušana) Lalović, a među osumnjičenim je još desetine osoba od čije će saradnje zavisiti njihov status u ovom predmetu.

Istraga se također vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Evropskog univerziteta u Brčkom, Univerziteta u Travniku, Internacionalnog univerziteta Travnik te Visoke škole za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banjaluke.

Ono što je izvjesno jeste da u vrijeme pisanja ovog teksta trećeosumnjičeni Zoran Kalinić, inače rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), nije bio uhapšen budući da je trenutno u Srbiji i van domašaja pravosudnim organima i policijskim agencijama BiH.

Prema svim detaljima iz istrage, ovo je dosad nesumnjivo jedna od najvećih afera u visokom obrazovanju od rata naovamo (ako ne i najveća) a nakon desetina tekstova koje su i Inforadar i ostali istraživački mediji objavljivali proteklih godina, ovaj predmet bi trebao da posluži kao krunski dokaz u borbi protiv korupcije u visokom obrazovanju, a naročito na privatnim univerzitetima i visokoškolskim ustanovama.

Inforadar će naknadno objaviti priču sa svim detaljima.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI