Evropska unije (EU) nema zajednički stav kada je u pitanju pristupanje zemalja Zapadnog Balkana bloku, izjavio je ministar vanjskih poslova Poljske Zbigniew Rau.

On je u izjavi za poljsku novinsku agenciju PAP pristupnu politiku EU-a nazvao “anemičnom” i dodao da je neodlučnost Brisela u tom pogledu izazvala sumnju u koncept strateške autonomije.

“EU nije u stanju iznijeti jasan stav o pristupanju država Zapadnog Balkana. To stavlja efikasnost njene takozvane doktrine strateške autonomije pod znak pitanja”, rekao je Rau.

Šef poljske diplomatije je naglasio da bi koncept strateške autonomije, koji EU postavlja kao nezavisni i suvereni politički entitet na međunarodnoj sceni, zahtijevao “opipljive i vidljive” izglede za pristupanje Zapadnog Balkana evropskom bloku.

Također je upozorio da bi neuspjeh EU-a u izradi jedinstvene pristupne politike za Zapadni Balkan mogao dovesti zemlje regiona pod uticaj “trećih zemalja koje su u rivalstvu s Evropskom unijom”, prenosi portal “Polandin”.

Zbigniew Rau je u ponedjeljak u Briselu učestvovao na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a, na kojem se, između ostalog, diskutovalo o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime