GOSPOĐA SKANDAL: Zbog „onako“ posjete SAD-u Turković propustila susret u Rimu s američkim državnim sekretarom

U Rimu se održava ministarski sastanak Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a na inicijativu ministra vanjskih poslova Italije Luigi Di Maioa te američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena

Iako su se u najbližem susjedstvu okupili ministri vanjskih poslova na globalnom nivou, uključujući američkog državnog sekretara, šefica bh. diplomatije Bisera Turković je na služenom proputovanju Amerikom gdje je, sudeći po Twitter nalogu MVP-a BiH, do sada imala sastanke sa nedašnjim visokim zvaničnicima, sa naglaskom na nekadašnjim – bivšom sekretarkom Madeleine Albeight, bivšim direktorom CIA i senatorom američke države Maryland.

I dok se Turković zahvaljuje Amerikancima za donaciju vakcina za koju, dakako, ničim nije zaslužna, u isto vrijeme njene kolege su u Rimu u koji MVP BiH na važan sastanak na svjetskom nivou šalje vršioca dužnosti pomoćnika ministra.

Naime, prvi put od 2019.  godine u Rimu se održava ministarski sastanak Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, a na inicijativu ministra vanjskih poslova Republike Italije Luigi Di Maioa te američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, inače velikog prijatelja BiH.

Na sastanku učestvuje svih 83 država i međunarodnih organizacija koji sačinjavaju globalnu koaliciju.

Na sastanku prisustvuju svi ministri vanjskih poslova ili njihovi zamjenici, osim Bosne i Hercegovine, koju ove godine predstavljaju ambasador u Republici Italiji Slavko Matanović te, kako smo naveli, Šejla Đurbuzović, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za multilateralne odnose u MVP BiH, koju je upravo Bisera Turković u junu 2019. postavila za šeficu Odsjeka za Evropsku uniju.

Foto: Delegacija ispod svakog nivoa

Karijerni diplomati iz sjedišta MVP-a ističu da je ovo tek novi u nizu, ali do sada jedan od najozbiljnijih gafova šefice diplomatije (zbog Turkovićkinog ignoriranja dolaska Blinkena), koji zbog nesvakidašnjeg postupka i odnosa prema Blinkenu može da utiče na prestojeće kontakte sa američkim državnim sekretarom i novom američkom administracijom općenito.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI