Policijska uprava Prijedor zaprimila je anonimnu prijavu protiv v.d. direktora NP “Kozara“ Božidara Nikoletića i istu je dostavila Okružnom javnom tužiteljstvu Prijedor na ocjenu i postupanje, potvrdili su ovo za Impuls iz MUP-a Republike Srpske i iz tužiteljstva. Međunarodni institut za javne nabavke od NP „Kozara“ traži Zapisnik s otvaranja ponuda za javnu nabavku.

U drugoj godini korone kada se mnoga turistička mjesta bore da privuku pažnju turista, ljubitelja prirode i svih onih koji bi uživali u njenim darovima, Nacionalni park „Kozara“ sve češće privlači pažnju istražnih organa pa i međunarodnih organizacija, koje se interesiraju za provođenje sustava javnih nabavki.

Uz sve glasnije negodovanje zaposlenih, ali i svih onih kojima je do budućnosti tog prirodnog rariteta stalo, ovakva situacija je eskalirala od kada je na mjesto v.d. direktora imenovan Božidar Nikoletić.

Imenovanje je, naravno, bilo plod političke kombinatorike u vladajućoj koaliciji, a ovaj vid političke korupcije odavno je normaliziran u javnom mnijenju.

Rezultati su, kako stvari stoje, poražavajući i alarmantni.

Problemi s javnim nabavkama, kako se saznaje, predmet su i anonimne prijave, koja je protiv Nikoletića podnesena Policijskoj upravi u Prijedoru. Iz okružnog javnog tužiteljstva u tom gradu je potvrđeno da im je policija proslijedila pomenutu prijavu na ocjenu i dalje postupanje.

Prema saznanjima, Nikoletiću se stavlja na teret to što je od imenovanja na funkciju napravio ne jedan nego niz propusta i nezakonitih radnji, kojima je grubo ugrozio poslovanje ovog nacionalnog parka, ali i egzistenciju u njemu zaposlenih radnika.

Javne nabavke – pod velom tajni

Zloupotreba sustava javnih nabavki, kako tvrde izvori, Nikoletićeva je dokazana vještina.

Metoda je već provjeren – umjesto da se izvrši izbor najpovoljnije ponude između više ponuđača, nabavke robe ili usluga, postupak javnih nabavki se „cijepa“ na više dijelova. Na taj način se dobiva više nabavki manje vrijednosti i omogućava dodjeljivanje posla direktnim sporazumom.

Na ovaj način NP „Kozara“ je između ostalog sklapao direktne sporazume za oglašavanje i reklamiranje s novinskom agencijom SRNA bez konkretnih mjerila kako i na koji način će se vršiti reklamiranje. Ista situacija je i s postavljanjem reklamnih bilborda u Kozarskoj Dubici. Zanimljivo je da je Nikoletić taj posao povjerio firmi „Komunalac“ na čijem čelu je bio do imenovanja na funkciju na kojoj se sada nalazi.

Posebno je zanimljiv način na koji je provedeno djelomično opremanje info-centra u NP „Kozara“. Prema saznanjima, potrebna roba i oprema je prvo kupljena pa je tek onda, nabavka „pokrivena papirima“. Fakture su pisane naknadno, čisto da se ispoštuje forma i da se na kakav takav način opravda potrošeni novac javne ustanove.

Međunarodni institut

Da je stvar s javnim nabavkama poprimila velike razmjere svjedoči i zahtjev Međunarodnog instituta za javne nabavke za jugoistočnu Europu koji od NP „Kozara“ traži zapisnik s otvaranja ponuda za javnu nabavku. U zahtjevu za pristup informacijama traži se dokumentacija koja se odnosi na sanitarnu sječu slučajnih užitaka.

Prema odluci Vlade RS, koja je usvojila plan poslovanja Nacionalnog parka „Kozara“ za 2021. godinu, u NP ove godine će moći biti posječeno 6400 kubnih metara drvnih sortimenata, međutim, odlukom direktora, park je sklopio ugovore za oko 11 000 metara kubnih, što je duplo više. Ovakvi ugovori bi mogli dovesti ovu ustanovu u ozbiljnu situaciju koja bi park mogla koštati i novčano. Primjera radi, ako je planom predviđena sječa od 6400 m³, a potražnja prema sklopljenim ugovorima je skoro duplo veća, park bi se mogao naći u situaciji ili da siječe zdrava stabla kako bi se ispoštovali ugovori ili da bude tužen zbog kršenja ugovora, što bi u konačnici dovelo do toga da ustanova nadoknadi štetu u novcu, a što bi išlo iz džepa građana.

Donacije u trupcima

Dolaskom na mjesto vršitelja dužnosti direktora, Nikoletić je medijima u siječnju ove godine izjavio da ništa na planini Kozari više neće moći biti urađeno bez jasne odluke i stava uprave parka. Ipak, većinu odluka donosi sam na štetu i Kozare i ove institucije. Primjer ove tvrdnje su sumnjive donacije i uvođenje nekvalificiranih izvođača radova u šumu.

Iako nacionalni park, kao javna ustanova i vladina institucija koja se financira od novca svih građana, nema zakonsko pravo na dodjelu donacija, Nikoletić je ipak donio odluku kojom je izvjesnom Marinku Miletiću donirao jelove trupce u količini od 8 metara kubnih. Prema saznanjima, Miletić je potom donaciju u trupcima prodao jednom stovarištu u Omarskoj i na taj način stekao materijalnu dobit. Izvor tvrdi da su Miletić i Nikoletić kućni prijatelji te da je Miletić jedan od aktivista nove stranke Darka Banjca čiji je odnedavno član i Nikoletić.

Hoće li inspekcija izvršiti uviđaj u ovaj slučaj još je nepoznanica, međutim, republička šumarska inspekcija već utvrđuje slučaj obrušavanja puta na Kozari. Naime, zbog potrebe izgradnje šumskog puta prema banji „Mlječanici”e, koja se javila dolaskom novog direktora, angažirana je tvrtka koja ne posjeduje licencu za ovu vrstu posla. Izvođač radova, tvrtka „Šumil“ iz Kozarske Dubice, koja je poslovala i s dubičkim „Komunalcem“, nekadašnjom tvrtkom Nikoletića, bavi se skroz drugom oblasti rada, što se može i vidjeti na njihovoj web stranici.

Tvrtki koja se bavi izgradnjom, rekonstrukcijom, adaptacijom i sanacijom građevinskih objekata dodijeljen je posao izvođača šumskih radova na Kozari. Rezultat ovog pothvata je šteta u šumi i zakrčenje puta.

U pokušaju pravljenja kamenoloma i izvlačenja kamena, s obzirom da nisu kvalificirani za ovu oblast rada, izvođači radova obrušili su dio puta na Kozari.

Ležarina za auto 90 ili 2367 KM

Da se u NP „Kozara“ događaju nelogične i sumnjive radnje dokaz su i računi za ležarinu službenog automobila. Frapantna razlika u cijeni za istu uslugu koštala je park preko dvije tisuće maraka.

Službeni automobil, kojeg je Vlade RS donirala parku, prilikom kvara, nekoliko mjeseci je bio u autoservisu „Grahovac“ iz Prijedora. Nakon servisiranja, popravke i ležarine sve zajedno u konačnici su koštale 600 KM. Usluga servisiranja iznosila je 510 konvertibilnih maraka, a ležarina za tri mjeseca iznosila je 90 konvertibilnih maraka.

Nakon dolaska Nikoletića na funkciju v.d. direktora ležarina za taj isti automobil i isti vremensko razdoblje od tri mjeseca, bez popravke i servisiranja, koštala je 2367 KM.

Potom, spomenuti službeni automobil je prodao tom istom servisu. Pitanje se samo nameće da li je Nikoletić imao dogovor s ovom automehaničarskom radnjom, s obzirom na sve navedeno. Sve su prilike da su u pitanju fiktivne fakture što je apsolutno kazneno djelo.

Rasprodaja imovine parka nije tu stala. Nikoletić je prodao još dva službena vozila, dok biznis-kartice tih vozila i dalje koristi u privatne svrhe.

Sumnjivih faktura ne manjka, sporni su i računi za čišćenje i održavanje higijene za koje je park inkasirao oko dvije i po tisuće maraka servisu „Delfin“ iz Prijedora. Ovo ne bi bilo ništa neobično da se na fakturi navodi što i gdje je čišćeno. U parku nitko nije zaprimio radove ovog servisa i za njih se saznalo tek nakon dostavljenih računa za plaćanje.

Nacionalni park ili privatna tvrtka

Prema saznanjima, Božidar Nikoletić dolaskom na ovu funkciju vladine institucije ponaša se kao da je ovo njegova privatna tvrtka. Uvidom u fakture ovog poduzeća mogu se vidjeti troškovi velikih i čestih reprezentacija u motelu „Bijele vode“ na Mrakovici, također, često upražnjava spavanje u tom istom motelu, što je ilegalno s obzirom da tu privilegiju zakonom ima samo ako kao službena osoba boravi van mjesta sjedišta tvrtke.

Direktoru se između ostalog zamjera i zapošljavanje mimo protokola. Tijekom šest mjeseci poslovanja prvi čovjek NP „Kozara“ zaposlio je tri osobe mimo javnog konkursa i pravilnika. Jedan od novozaposlenih je i Zoran Lukić iz Kozarske Dubice, koji je zaposlen kao referent plana analize, a kako tvrde naši izvori, bez stručnosti i kompetencija za ovo radno mjesto. Prema njihovim riječima, Lukić je zaposlen stranačkom linijom i bez natječaja. Nedavno je na mjesto pravnika zaposlena još jedna osoba bez vršenja zakonom propisane procedure prilikom zapošljavanja.

Sve ove promjene i štetne odluke za park Nikoletić provodi bez validnog rješenja, s obzirom da mu je istekao i drugi mandat vršitelja dužnosti direktora. Kabinet Vlade RS se nije oglasio na naš upit hoće li i kada biti raspisan natječaj za imenovanje direktora Nacionalnog parka „Kozara“.

Sudbina parka i njegovih radnika sada je u rukama tužiteljstva.

Na pitanja koja su upućena Nacionalnom parku Kozara je odgovoreno da je  upit proslijeđen v.d. direktoru. Do izlaska ovog teksta nije odgovoreno.

Božidar Nikoletić, FOTO: SRNA

Preko stranaka do fotelje

Funkciju u NP „Kozara“ Nikoletić je dobio po stranačkoj liniji i to je javno izjavio Darko Banjac početkom ove godine.

„On je imenovan i bit će u mojoj stranci, to je točno. Danas trebam registrirati stranku pod nazivom Narodna partija Srpske“, izjavio je ovo Banjac nakon imenovanja Nikoletića od strane Vlade RS kao v.d. direktora Nacionalnog parka „Kozara“. I Nikoletić i Banjac poznati su po mijenjaju stranačkih dresova.

Još u vrijeme SDS-ove „vladavine“ u Kozarskoj Dubici Nikoletić je bio njihov član. Kako su se stranke mijenjale s pozicije vlasti tako je to radio i Nikoletić. Preuzimanjem vlasti od SDS–a, DNS u koaliciji sa SNSD-om, Nikoletić prelazi u DNS, zajedno s Darkom Banjcem koji je također bio član SDS-a. Prelaskom DNS-a u opoziciju Banjac napušta stranku i najavljuje osnivanje nove stranke. U to vrijeme za direktora Nacionalnog parka „Kozara“ iz Prijedora Vlada Srpske je imenovala Božidara Nikoletića, koji je kadar nove stranke Darka Banjca.

Inače, Nikoletić je na mjesto direktora NP „Kozara“ došao s funkcije direktora dubičke tvrtke „Komunalac“. U to vrijeme je „Komunalac“, na čelu s Nikoletićem, postao čuven po izgradnji stočne pijace u Kozarskoj Dubici, koja je iznosila blizu milijun maraka, točnije 700 000 KM, a čija je gradnja trajala dvije godine, iako je prvobitni rok bio 90 dana. U javnosti se priča da je ovo „najskuplja betonska ograda na svijetu“, jer nikom nije jasno u što je uložena tolika količina novca u čijoj izgradnji je sudjelovala i opći Kozarska Dubica. Izvođač radova je bilo, u tekstu već spomenuto, dubičko poduzeće „Šumil“.

Impulsportal.net

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime