GRADONAČELNIK KADRIĆ ŠIROKE RUKE: Za koncert Ace Lukasa i prateći dernek 100.000 KM

Srbijanski folker Aca Lukas jedan je od omiljenih pjevača bosanskohercegovačke političke elite, pogotovo zvaničnika SNSD-a

Brčko distrikt platiće 100.000 maraka za koncert narodnjačke zvijezde iz Srbije Ace Lukasa i prateći dernek za dan Distrikta 7. marta ove godine.

Navedeno je ovo u javnom pozivu (tenderu) koji je raspisan 14. februara kao „nabavka usluga za potrebe Kancelarije gradonačelnika Eseda Kadrića”.

Nije poznato na na osnovu koji je kriterija baš Lukas izabran, kao precizno navedena stavka u tenderu, odnosno da li je on bio izričita želja gradonačelnika Brčko disrtrikta, inače funkcionera SDA, s obzirom da je Lukas poznat kao pjevač koji naplaćuje paprene honorare u regiji.

Inače, materijalni troškovi i ugovorene usluge u budžetu distrikta za 2023. godinu planirani su u iznosu od 38,5 miliona KM, što čini 13,6 posto ukupno planiranog budžeta. Unutar toga posebno su navedeni najznačajniji materijalni troškovi i ugovorene usluge.

Među njih spadaju i koprodukcijski ugovori i proslava Dana Distrikta u iznosu od 200.000 KM, te kao posebna stavka „angažovanje estradnih umjetnika i organizovanje kulturno-zabavnog programa“ koje će poreske obveznike koštati ponovo 200.000 KM.

Foto: Po 200.000 KM za proslavu Dan Distrikta i engažovanje “estradnih umjetnika”.

Paralale radi, dok se na folk zvijezdama i dernecima ne škrtari, situacija je sasvim drugačija kada je riječ o nekim socijalnim davanjima u Distriktu. Tako je, na primjer, unutar pododjeljenja za socijalnu zaštitu, za djecu i odrasle pod starateljstvom za cijelu 2023. namijenjeno 120.000 KM. Za nabavku lijekova i troškovi sahrane za korisnike stalne osnovne novčane pomoći predviđeno je 110.000 KM.

Za javnu kuhinju tokom cijele godine namijenjen je iznos u visini tri fešte s Acom Lukasom. Suma od 300.000 KM koja se izdvaja u ove svrhe nije povećana 18 godina otkako je javna kuhinja počela sa radom.

Foto:

Iz sektora za informisanje Vlade Brčko distrikta BiH Inforadaru je potvrđeno da su usvojenim budžetom za 2023. obezbjeđena sredstva u iznosu od 100.000 KM za obilježavanje Dana Distrika.

“Pošto je u toku postupak javne nabavke, ne možemo prejudicirati niti javno govoriti o pristiglim ponudama  i koliko će novca zaista biti izdvojeno za koncert”, rečeno je iz Vlade Distrikta.

Inače, srbijanski folker Aca Lukas jedan je od omiljenih pjevača bh. političke elite. On je u septembru prošle godine, u vrijeme predizborne kampanje, održao koncert u Banjaluci u prostoru gdje je sjedište Gradskog odbora SNSD-a. Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata uporno su ponavljali da nemaju nikakve veze s organizacijom tog koncerta, dok su za vrijeme Lukasovog pjevanja na video bimu puštani spotovi ove stranke.

Prisutnima se tada obratio i predsjednik banjalučkog odbora SNSD-a Vlado Đajić koji je kasnije s Lukasom zapjevao omiljenu pjesmu Milorada Dodika Ne može nam niko ništa. Koncert je, kao i ostali održani u vrijeme predizborne kampanje, bio besplatan.

Foto: Vlada Crta Đajić na bini s Lukasom

Lukas je “uveseljavao” Banjalučane, skupa s Cecom Ražnatović i na predizbornom skupu SNSD-a u Banjaluci, a u izbornoj noći zabavljao je članove SNSD-a. Špekuliralo se da su srbijanske zvijezde folka dobile honorare od po 50.000 KM.

Maja BJELAJAC
Maja BJELAJAC
Bosanskohercegovačka novinarka, freelancer. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI