President of the Alliance for the Future of Kosovo (AAK) Ramush Haradinaj, a Kosovo Albanian former guerilla commander who served briefly as prime minister, speaks during an interview with Reuters at the AAK headquarters in Pristina December 4, 2012. Haradinaj, who was cleared last week of crimes against humanity in a retrial at the U.N. tribunal for the former Yugoslavia in The Hague, said he expects to become prime minister of Kosovo in a deal with the current government, a move likely to anger Serbia just as the European Union is pushing the two to mend ties. REUTERS/Hazir Reka (KOSOVO - Tags: POLITICS) - RTR3B7F7

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je nakon sjednice Vijeća za sigurnost da je nakon jučerašnjih događaja u Mitrovici i Prištini ukupna sigurnosna situacija u zemlji stabilna i da ne planira podnijeti ostavku nakon izlaska Srpske liste iz Vlade Kosova.

Haradinaj se jučer nije oglašavao u vezi sa hapšenjem direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marka Đurića u Mitrovici, ali je danas zakazao sastanak Vijeća za sigurnost na kojem je razmotrena ukupna sigurnosna situacija u zemlji.

Kosovski premijer je nakon sastanka izjavio da je sigurnosna situacija u zemlji mirna i stabilna, ističući kako hapšenje srbijanskog zvaničnika nije bilo prijatno, ali da nije bilo alternative, s obzirom na to da je njegov ulazak na Kosovo bio ilegalan.

Zbog incidenata na sjeveru Kosova, predstavnici Srpske liste najavili su da izlaze iz kosovske Vlade i da za tu odluku imaju podršku predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića. Time je koaliciona vlada Kosova ostala bez skupštinske većine.

“Parlament je sastavljen od više parlamentarnih grupa. Srpska lista je partner. Imali smo dobro partnerstvo. Jučerašnja djelovanja nisu bila usmjerena protiv kosovskih Srba, političkih zvaničnika, opština ili srbijanskih ministara, već protiv onih koji su prekršili zakon. To je standardna procedura i zbog toga je neshvatljivo donijeti odluku o izlasku iz Vlade”, izjavio je Haradinaj.

Kosovski premijer je izjavio kako nije vrijeme za nove izbore te da je dobio podršku mnogih poslanika. “Ne planiram podnijeti ostavku. Nastaviću da radim. Nemam riječi za one koji ulaze i izlaze. Smatram da takva odluka nije u interesu Srba na Kosovu. Njihovi interesi mogu biti unaprijeđeni samo u institucijama. Nadam se da će povući takvu odluku”, poručio je Haradinaj.

U tom kontekstu kazao je da jednostrani potezi i prekid saradnje nisu rješenje. “Jedino rješenje je saradnja i dijalog koji čine napredak na jugu, ali i sjeveru zemlje. Zaista sam bio posvećen integraciji svih građana i vjerujem da je to od velike važnosti”, izjavio je premijer Kosova.

N1, Anadolija

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime