Haradinaj: Vlada Kosova neće biti raspuštena

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je nakon sjednice Vijeća za sigurnost da je nakon jučerašnjih događaja u Mitrovici i Prištini ukupna sigurnosna situacija u zemlji stabilna i da ne planira podnijeti ostavku nakon izlaska Srpske liste iz Vlade Kosova.

Haradinaj se jučer nije oglašavao u vezi sa hapšenjem direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marka Đurića u Mitrovici, ali je danas zakazao sastanak Vijeća za sigurnost na kojem je razmotrena ukupna sigurnosna situacija u zemlji.

Kosovski premijer je nakon sastanka izjavio da je sigurnosna situacija u zemlji mirna i stabilna, ističući kako hapšenje srbijanskog zvaničnika nije bilo prijatno, ali da nije bilo alternative, s obzirom na to da je njegov ulazak na Kosovo bio ilegalan.

Zbog incidenata na sjeveru Kosova, predstavnici Srpske liste najavili su da izlaze iz kosovske Vlade i da za tu odluku imaju podršku predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića. Time je koaliciona vlada Kosova ostala bez skupštinske većine.

“Parlament je sastavljen od više parlamentarnih grupa. Srpska lista je partner. Imali smo dobro partnerstvo. Jučerašnja djelovanja nisu bila usmjerena protiv kosovskih Srba, političkih zvaničnika, opština ili srbijanskih ministara, već protiv onih koji su prekršili zakon. To je standardna procedura i zbog toga je neshvatljivo donijeti odluku o izlasku iz Vlade”, izjavio je Haradinaj.

Kosovski premijer je izjavio kako nije vrijeme za nove izbore te da je dobio podršku mnogih poslanika. “Ne planiram podnijeti ostavku. Nastaviću da radim. Nemam riječi za one koji ulaze i izlaze. Smatram da takva odluka nije u interesu Srba na Kosovu. Njihovi interesi mogu biti unaprijeđeni samo u institucijama. Nadam se da će povući takvu odluku”, poručio je Haradinaj.

U tom kontekstu kazao je da jednostrani potezi i prekid saradnje nisu rješenje. “Jedino rješenje je saradnja i dijalog koji čine napredak na jugu, ali i sjeveru zemlje. Zaista sam bio posvećen integraciji svih građana i vjerujem da je to od velike važnosti”, izjavio je premijer Kosova.

N1, Anadolija

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI