Hitna sjednica: Dom naroda PSBiH danas o osiguravanju novca za održavanje izbora

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za danas na zahtjev bošnjačkih delegata da bi se osigurala novčana sredstva za Opšte izbore koji bi se trebali održati 2. oktobra, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Svih pet delegata Kluba Bošnjaka u Domu naroda potpisali su i 16. maja dostavili Kolegijumu Doma naroda zahtjev za sazivanje hitne sjednice kako bi bila osigurana novčana sredstva za Opšte izbore.

Prijedlogom zaključka koji je u sklopu zahtjeva za održavanje hitne sjednice predviđa se da Dom naroda naloži Savjetu ministara donošenje odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda Centralne izborne komisije (CIK) BiH za održavanje ovogodišnjih Opštih izbora.

Zatraženo je da sjednici, osim predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, prisustvuje i predsjednik CIK Suad Arnautović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić izjavio je ranije Srni da je besmisleno održavati hitnu sjednicu koju je tražio Klub bošnjačkog naroda nakon neuspjelog pokušaja Savjeta ministara da dođe do odluke o finansiranju izbora, jer je Ministarstvo finansija i trezora BiH ministara upozorilo da se radi o nezakonitoj odluci, prenosi N1.

On je rekao da je besmisleno da domovi Parlamentarne skupštine BiH donose zaključke kojima će naređivati Savjetu ministara da donosi i provodi nezakonite odluke.

Podsjetimo, CIK BiH je 4. maja ove godine donio odluku o raspisivanju i održavanju Opštih izbora kada su naveli da je potrebno najkasnije do 19. maja 2022. godine osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora.

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici održanoj 17. maja nije postiglo konsenzus u vezi s predloženim dnevnim redom i Prijedlogom odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, a koju je predložio CIK.

Početak današnje sjednice je najavljen za 12:00 sati.

Izvor: N1

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI