Federacija otkrila adute, RS još taktizira: Ko će u oktobru ukrstiti koplja za člana Predsjedništva BiH

I dok su u Federaciji BiH, manje-više, poznati kandidati koji će ući u trku za članove Predsjedništva BiH, u Republici Srpskoj se te informacije još uvijek čuvaju u strogoj tajnosti.

Za sada je jedino poznato da će u trku za srpskog člana Predsjedništva BiH ići Nenad Nešić iz DNS, dok će imena njegovih rivala biti poznata u junu.

Prema podacima Centralne izborne komisije, ukupno 12 stranaka podnijelo je prijavu da uđe u trku za člana Predsjedništva BiH. Od tog broja četiri stranke su iz Republike Srpske – DNS, SNSD, SDS i do sada javnosti nepoznata partija „Stranka život“, koja je predala potpise CIK BiH i prijavu za učešće na opštim izborima na svim nivoima vlasti u Republici Srpskoj, Federaciji i BiH.

Nepoznanica

SDS je ranije najavila da će ime kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH objelodaniti početkom juna, a za sada se koplja lome između lidera te stranke Mirka Šarovića i načelnika Teslića, Milana Miličevića.

Koje ime će ponuditi SNSD za sada, međutim, nije poznato, isto kao što je nepoznato koga će kandidovati novoosnovana „Stranka život“.

Kao mogući kandidat za srpskog člana Predsjedništva ovih dana se pominje i Vojin Mijatović iz SDP BiH, ali još nema zvaničnih potvrda za tako nešto.

I dok su imena kandidata iz Srpske i dalje pod velom tajne, u Federaciji BiH je situacija mnogo jasnija.  Ukupno osam stranaka sa sjedištem u FBiH podnijelo je prijavu da uđe u trku za člana Predsjedništva – DF, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, Narod i pravda, Stranka za BiH, Savez za bolju budućnost BiH, Platforma za progres, Naša stranka i SDA.

Mijatovićev partijski kolega, Denis Bećirović iz SDP BiH, biće zajednički kandidat Trojke, ali i šire opozicije, za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Komšić ponovo u igri

Njemu će na crtu najvjerovatnije stati lider SDA, Bakir Izetbegović, koji je izjavio da je to što se cijela opozicija ujedinila protiv jednoga u stvari dokaz snage njegove stranke.

Što se tiče hrvatskog člana Predsjedništva, oko kojeg se već godinama vodi „politički rat“ između hrvatskih i bošnjačkih predstavnika, situacija neće biti ništa mirnija ni ove godine. Kandidaturu za hrvatskog člana opet je najavio aktuelni član Predsjedništva BiH i lider DF, Željko Komšić, kojem će to, ako pobijedi, biti četvrti mandat.

Kada je u pitanju hrvatska politička scena, i dalje se čeka. Za sada je jedino sigurno da će stranke okupljene oko HNS, njih 12, izaći sa zajedničkim kandidatom za člana Predsjedništva. Nezvanično se spekuliše da bi to mogao biti lider HDZ BiH, Dragan Čović.

Da li će grupisanje svih hrvatskih stranaka oko jednog kandidata imati efekta, ili će Komšić, opet, odnijeti pobjedu i time zadati novi udarac hrvatskim partijama u Mostaru, znaće se nakon izbora.

Šta čeka SDS

Odluka rukovodstva SDS o tome ko će tu stranku predstavljati kao kandidat za neku od najvažnijih inokosnih funkcija na izborima u oktobru, do sada je odlagana nekoliko puta.

Još početkom aprila iz vrha najveće opozicione stranke u Srpskoj u javnost su „procurile“ informacije da će odluka o kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH, kojeg bi podržala cijela opozicija, biti donijeta najkasnije do kraja tog mjeseca. Od toga nije bilo ništa.

Sjednica GO SDS je potom trebala da se održi 22. maja, ali je to prolongirano za 5. juni. Međutim, i taj datum je dogovoren „orijentaciono“, pa samim tim nije siguran.

Izvor: srpskainfo

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI